Woorden van West Festival 2022

Vorig jaar door de lockdown uitgesteld, maar niets hield ons ditmaal tegen: met trots presenteerden we op zondag 18 december de eerste editie van Woorden van West Fest!

WOORDEN VAN WEST FEST

Een dag stampvol kinderverhalen, spoken word, storytelling, proza en poëzie in Amsterdam West. Met voorlezen en knutselen voor de allerkleinsten, een schrijfworkshop voor wie graag schrijft, intieme voordrachten van internationale en lokale schrijvers en een flitsend spoken word-programma voor iedereen die maar wil luisteren, voelen, genieten.

Tussen de programma’s door kun je boeken laten signeren in Café Belcampo, dat tevens geopend is voor een drankje en een warme maaltijd. En er is muziek: een bijzonder concert van Rory Ronde & Bahghi! Bekijk het programma hieronder.

Woorden van West is voor jong & oud en gratis toegankelijk op meerdere locaties in Amsterdam West!

Programma zondag 18 december

10.00 uur

Gebakken rijst met van alles en nog wat

Na dagenlang twijfelen, weet Yuna eindelijk wat ze gaat maken voor de kookwedstrijd op school: Gebakken Rijst Met Van Alles En Nog Wat. Maar in haar héle huis is geen rijstkorrel te vinden! Yuna roept de hulp in van haar matties Louise, Omar en Simone. Lukt het ze om op tijd rijst te vinden voor de Gebakken Rijst Met Van Alles En Nog Wat?

Met: Reza en Chee-Han Kartosen Wong en illustrator Maria Koutamanis.

10.00 uur

Het lammetje dat een varken is

In de wei grazen de schapen in hun mooie, witte trui. In de poel liggen de varkens. Ze rollen door de modder. Dan zit er opeens een lammetje in de modder. Dat vinden de schapen en de varkens maar raar. ‘Ik ben een varkentje,’ zegt het lam. Dat is toch gek? Of niet? Pim leest voor uit Het lammetje dat een varken is en Er was eens een koe, over Eefje die graag eens een sprookje over een koe zou willen lezen. Samen met Milja gaan we dieren tekenen.

Met: Pim Lammers en illustrator Milja Praagman.

14.00 uur

Op de rug van Bigi Kayman

Kofi en Afi moeten de hele dag werken. Ze zijn net als hun ouders tot slaaf gemaakt. Als ze op een dag horen dat hun vader misschien verkocht zal worden, besluiten ze te vluchten. Het wordt een moeilijke tocht door de wildernis, waar ze oog in oog met gevaarlijke dieren komen te staan. Als ze eindelijk bij het moeras komen waar gevluchte mensen zouden leven, is er niemand te zien. Zijn ze helemaal voor niets gekomen? Ze verliezen de moed, tot ze plots de grote kaaiman zien…

Met Henna Goudzand Nahar en Hedy Tjin

14.30 uur

Schrijfworkshop: het dagboek, moeders en verlies

De relatie met een moeder is sinds geboorte verbonden aan verlies. Stukje bij beetje ontstaat er afstand en soms wordt die afstand veel te groot, bijvoorbeeld wanneer je moeder komt te overlijden of het contact om een andere reden wordt verbroken. In deze workshop ontdekken we hoe schrijvers als Chantal Akerman, Michelle Zauner en Vivian Gornick het verlies van hun moeder thematiseren in hun werk. Hierna maken we aan de hand van dagboekfragmenten onze eigen schriftelijke reflecties op de band met onze moeders. Zoals het dagboek zijn je reflecties privé en geheim, je schrijft individueel en hoeft je werk niet te delen.

Ieder verlies eist een eigen rouwproces op, maar hoe geven we deze processen vorm in een samenleving waarin rouw onzichtbaar is gemaakt? In deze twee uur durende workshop worden deelnemers uitgenodigd om op een persoonlijke en intieme manier te experimenteren met het zichtbaar maken van rouw voor zichzelf.

Het dagboek houdt een eventueel publiek op afstand terwijl het ruimte maakt voor onthullingen van innerlijke mysteries. Aan de hand van verlies-literatuur van o.a. Chantal Akerman, Roland Barthes en Astrid Roemer krijgen deelnemers inzicht in de vormen die rouw aan kan nemen in het eigen leven en de literatuur.

Met: Emma van Meyeren

16.00 uur

Read My World Book Club

De Read My World BookClub, opgericht door Merel Wildschut, kiest voor elke editie een actueel boek dat aansluit bij het gedachtegoed van Read My World: wereldliteratuur, urgente maatschappelijke thema’s en verfrissende (soms debuterende) auteurs. We lezen de boeken van tevoren, Merel Wildschut host de bijeenkomst en telkens nodigen we een andere expert uit die voorziet in context. Speciaal voor Woorden van West organiseren we een editie in OBA Mercatorplein. Het boek dat deze keer centraal staat: Detransitie, Baby van Torrey Peters dat is vertaald door Janneke van der Meulen. Zij zal ook aanwezig zijn bij de boekenclub als onze expert.

17.00 uur

MOTHERHOOD & LEGACY

Gesprekken over het begrip 'Moederschap' kennen vele verschijningsvormen. Dikwijls gaan ze over de praktische kanten ervan, over het opvoeden van kinderen en over de juiste keuzes maken. Maar wat betekent het nou eigenlijk om leven in iets te blazen; een zelfstandig mens, een organisatie, gedicht, lied, of andere creatie. Wat betekent het om iets op aarde te zetten dat voortleeft wanneer jij er niet meer bent? In dit programma delen vier schrijvers en makers hun opvattingen over 'Moederschap' en gaan met elkaar in gesprek over de legacy; over wat je als persoon achterlaat voor je kinderen en voor toekomstige generaties.

Met Nisrine Mbarki, Ernestine Comvalius, Grace Ly en host Warda El-Kaddouri.

18:30 uur

Concert Rory Ronde & Bahghi

Bahghi's songs celebrate life and the magic of existence. The young singer-songwriter strives to let the messages of her heart come out freely and unfiltered. With her angelic voice, she captivates the listener, bringing them to a different space in time. Together with guitarist Rory Ronde they -each time- playfully bring a different sound and interpretation to her music. On Nov 11th Bahghi released her live debut album All One ft. Rory Ronde & Ronald Snijders.

19.30 uur

MOTHERHOODS

Moederschap is een wereld op zichzelf. Welke vormen van moederschap kennen we? Waar zijn we mee opgegroeid? Heb je het voor het kiezen om moeder te worden? We zijn het gaan zien als vanzelfsprekend. Die vanzelfsprekendheid vormt de kern van de verwachtingen die we hebben als maatschappij. Verwachting om het goed te doen. Met de artiesten in dit programma nemen we een kijkje in hoe zijn moederschap ervaren. Laat je meenemen in vele perspectieven die moederschap kent. Kom en wees onderdeel van het verhaal. Een programma vol spoken word, storytelling en poëzie, een plek waar verschillende werelden samenkomen, vrij en authentiek samengesteld door spoken word kunstenaar Zeinab El Bouni.

Met: Sandy Bosmans, Benzokarim, Sjaan Flikweert, XIllan en Yahmani Blackman

Woorden van West Fest is gratis toegankelijk. Wel svp even reserveren via de aanmeldlink! Mocht je onverhoopt verhinderd zijn of later komen, laat het ons dan even weten (of annuleer je aanmelding). Voor vragen: info@readmyworld.nl.

Zoals de naam van het festival al verklapt, vinden alle programma’s plaats in Amsterdam West. Van OBA De Hallen naar OBA Mercatorplein is het een kleine twintig minuten lopen, maar je kan ook tram 13 of 7 nemen. Bekijk hier de looproute.

Café Belcampo is geopend voor een maaltijd en een drankje.

Woorden van West Fest wordt georganiseerd door Read My World in samenwerking met OBA Mercatorplein, OBA De Hallen en Café Belcampo, in opdracht van Stadsdeel West – Gemeente Amsterdam.