AN AFTERNOON WITH ABDELLAH TAÏA

Woorden van West Fest: een verademing

Kort verslag van zondag 12 december 2021 in Maqam

An afternoon with Abdellah Taïa was een intiem programma over literatuur, liefde en veerkracht: Woorden van West. De bezoekers werden warm ontvangen door Fouad Lakbir in MAQAM, het nieuwe culturele centrum in Amsterdam-West.


Twee leden van Amsterdams Andalusisch orkest (eeuwenoude Andalusische muziek) openden de middag sfeervol. Vervolgens was er een openhartig gesprek tussen Naeeda Aurangzeb en Abdellah Taïa over zijn laatste boek, waarin de personages op zoek zijn naar geluk in Europa. Ze lijken misschien tragisch, maar zijn veerkrachtig en sterk.


Daarna bracht Tofik Dibi een hommage aan Abdellah Taïa die voor hem een voorbeeld is. ‘I needed someone like you to follow in your footsteps’ zei hij over Taïa’s coming-out als de eerste Arabische schrijver. Een gesprek over hoe je de liefde voor je familie en gemeenschap sterk kunt houden, ondanks de onderdrukking die je daarin hebt ervaren. Met een betrokken publiek dat deelnam aan het gesprek.

We bedanken alle bezoekers en sprekers en hopen iedereen gezond en wel weer te zien bij het Woorden van West Fest in het voorjaar van 2020!

LET OP!!
HET PROGRAMMA HIERONDER IS NIET MEER ACTUEEL - WE WACHTEN OP EEN NIEUWE FESTIVALDATUM

Waar?

LOCATIES

OBA Mercatorplein
OBA De Hallen
Maqam
De Nieuwe Liefde

VERPLAATST

DATUM NOG NIET BEKEND

Tickets

GRATIS ENTREE!

*M.u.v. het programma in De Nieuwe Liefde

Reserveer je tickets hieronder!

Over het festival

Wees welkom op het allereerste Woorden van West Fest! Een dag bomvol spoken word, storytelling, proza en poëzie in Amsterdam West, voor groot en klein. Met voorlezen en knutselen voor de allerkleinsten, een feministische workshop van Emma van Meijeren voor wie graag schrijft, een bijzonder programma met Marokkaanse schrijver Abdellah Taïa, een buitengewoon spokenwordprogramma voor iedereen die maar wil luisteren, voelen en genieten en nog veel meer. We sluiten de festivaldag af met een zinderende Storytelling Night in het prachtige en gloednieuwe community center Maqam.

Met onder anderen: Reza en Chee-Han Kartosen Wong & illustrator Maria Koutamanis, Henna Goudzand Nahar, Pim Lammers & illustrator Milja Praagman, Jannah Loontjens, Sjaron Minailo, Abdellah Taïa, Tofik Dibi, Fenna Ulichki, Naeeda Aurangzeb, Sholeh Rezazadeh, Luan Buleshkaj, Babeth Fonchie Fotchind, Lemuël de Graav, Fouad Lakbir en het Amsterdams Andalusisch Orkest en nog vele anderen!

Woorden van West Fest wordt georganiseerd door Read My World en brengt spoken word, storytelling, proza en poëzie samen in Amsterdam West. In samenwerking met Wilde Woorden, OBA Mercatorplein, OBA De Hallen, De Nieuwe Liefde, Maqam

Bekijk het programma hieronder!

OBA MERCATORPLEIN

12:00 uur
Gebakken rijst met van alles en nog wat!!!

voorlezen & tekenen (3-6 jaar)
Met Reza & Chee-Han Kartosen Wong & illustrator Maria Koutamanis

 

14:00 uur 
Op de rug van Bigi Kayman

(6-8+ jaar)
Met Henna Goudzand Nahar en Hedy Tjin

 

16:00 uur
FixDit: Vrouwen in de literatuur

Met Sjaron Minailo & Jannah Loontjens over Carry van Bruggen en meer

OBA Mercatorplein
Mercatorplein 103
Website

OBA DE HALLEN - DE WISSEL

12:00 uur
Het lammetje dat een varken is

voorlezen & tekenen (4-8 jaar)
Met Pim Lammers & illustrator Milja Praagman

 

14:45 uur
Het dagboek als feministisch genre: Huiswerk of Thuiswerk?

Workshop onder leiding van Emma van Meijeren

OBA De Hallen
Hannie Dankbaarpassage 10
Website

OBA DE HALLEN - DE BIEB

17:00 uur
An evening with Abdellah Taïa

Met Tofik Dibi, Fenna Ulichki, Naeeda Aurangzeb en natuurlijk Abdellah Taïa

 

19:30 uur
Wilde Woorden

Spoken Word met Sholeh Rezazadeh, Luan Buleshkaj, Lemuël de Graav en Babeth Fonchie Fotchind

OBA De Hallen
Hannie Dankbaarpassage 10
Website

Avondprogramma

19:00 uur
The Poetry Class: Alumni Editie

Onder leiding van Gershwin Bonevacia
De Nieuwe Liefde
Da Costakade 102
Website

 

21:00 uur
Storytelling Night

I.s.m. Fouad Lakbir
Maqam
Jan van Schaffelaarplantsoen 10

Tickets & aanmelden

Het Woorden van West Fest is, met uitzondering van het programma in De Nieuwe Liefde, gratis toegankelijk. We vragen je wel om je te registreren voor de programma’s die je wilt bezoeken. Zo  kunnen we je informeren over alles wat te maken heeft met je gekozen programma(’s) en tegelijkertijd de bezoekersstroom en veiligheid in de gaten houden.

Kies hieronder je lievelingsprogramma’s uit en meld je vandaag nog aan! De capaciteit is beperkt, dus aarzelen is geen optie!

 • GEBAKKEN RIJST MET VAN ALLES EN NOG WAT!!!

  OBA Mercatorplein | 3 – 6 jaar
  12.00 – 12.45

  Reza en Chee-Han Kartosen Wong en illustrator Maria Koutamanis

  Na dagenlang twijfelen, weet Yuna eindelijk wat ze gaat maken voor de kookwedstrijd op school: Gebakken Rijst Met Van Alles En Nog Wat. Maar in haar héle huis is geen rijstkorrel te vinden! Yuna roept de hulp in van haar matties Louise, Omar en Simone. Lukt het ze om op tijd rijst te vinden voor de Gebakken Rijst Met Van Alles En Nog Wat?

  Kom langs voor een ochtendje voorlezen met Reza en Chee-Han en tekenen met Maria.

  Tickets >>
 • HET LAMMETJE DAT EEN VARKEN IS

  OBA De Hallen – De Wissel | 4 – 8 jaar
  12.00 – 12.45

  Pim Lammers en illustrator Milja Praagman

  In de wei grazen de schapen in hun mooie, witte trui. In de poel liggen de varkens. Ze rollen door de modder. Dan zit er opeens een lammetje in de modder. Dat vinden de schapen en de varkens maar raar. ‘Ik ben een varkentje,’ zegt het lam. Dat is toch gek? Of niet?

  Pim leest voor uit Het lammetje dat een varken is en Er was eens een koe, over Eefje die graag eens een sprookje over een koe zou willen lezen. Samen met Milja gaan we dieren tekenen.

  Tickets >>
 • OP DE RUG VAN BIGI KAYMAN 

  OBA Mercatorplein | 6 – 8+ jaar
  14.00 – 15.00

  Henna Goudzand Nahar en Hedy Tjin

  Kofi en Afi moeten de hele dag werken. Ze zijn net als hun ouders tot slaaf gemaakt. Als ze op een dag horen dat hun vader misschien verkocht zal worden, besluiten ze te vluchten. Het wordt een moeilijke tocht door de wildernis, waar ze oog in oog met gevaarlijke dieren komen te staan. Als ze eindelijk bij het moeras komen waar gevluchte mensen zouden leven, is er niemand te zien. Zijn ze helemaal voor niets gekomen? Ze verliezen de moed, tot ze plots de grote kaaiman zien…

  Schrijver Henna leest voor uit haar boek, we zingen Surinaamse kinderliedjes en gaan knutselen. Doe je mee?

  Tickets >>
 • HET DAGBOEK ALS FEMINISTISCH GENRE: HUISWERK & THUISWERK

  OBA De Hallen – De Wissel
  14.45 – 16.45

  Emma van Meijeren

  Wil je graag schrijven, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Weet je wel dat je een meer rechtvaardige wereld nastreeft? Doe mee aan deze feministische schrijfworkshop!

  Sinds de pandemie zijn we meer dan ooit thuis aan het werk, maar voor welk werk in huis word je betaalt, en voor welk werk niet? Is de afwas werk? Van wie wordt er verwacht om de afwas te doen? Volgens een inschatting van Amerikaanse wetenschappers zouden vrouwen over de hele wereld in 2019 11 triljoen zijn misgelopen doordat huishoudelijk werk niet betaald wordt. In deze workshop krijg je een introductie tot de ‘wages for housework’ beweging uit de jaren 70 en maken we vervolgens een aantal schrijfopdrachten waarin we op creatieve wijze reflecteren op onze eigen relatie tot betaald en onbetaald werk. De schrijfopdracht, in de vorm van een dagboekfragment, hoef je niet met anderen te delen.

  Tickets >>
 • FIXDIT EN EVA: VROUWEN IN DE LITERATUUR

  OBA Mercatorplein
  16.00 – 17.00

  Jannah Loontjens en Sjaron Minailo

  Waarom wordt de literatuur nog altijd door mannen gedomineerd en is waarom is de canon zo weinig divers? Collectief FixDit vindt het tijd voor verandering! Schrijver en filosoof Jannah Loontjens gaat met Sjaron Minailo in gesprek over de acties van het collectief. En ze vertelt over de podcastreeks die ze samen met Annelies Verbeke heeft gemaakt, waarin elke twee maanden een werk van een vrouwelijke schrijver centraal staat dat veel stof deed opwaaien.

  Een van die werken is Eva van Carry van Bruggen, uit 1927, een wervelende roman over de geestelijke en seksuele ontplooiing van een jonge Joodse vrouw in het conservatieve Nederland. Het boek werd herontdekt tijdens de tweede feministische golf en vindt ook nu weer nieuwe enthousiaste lezers. Operadirigent Sjaron Minailo laat iets horen van de bijzondere theatrale podcastreeks Eva die hij bij de roman maakte.

  Tickets >>
 • AN EVENING WITH ABDELLAH TAÏA

  OBA De Hallen – Bieb
  17.00 – 18.30

  Abdellah Taïa, Tofik Dibi, Fenna Ulichki, Naeeda Aurangzeb (moderator)

  Maak kennis met de literaire sensatie Abdellah Taïa! Taïa heeft meerdere romans op zijn naam staan en is een boegbeeld voor een generatie jonge Marokkanen op zoek naar individuele vrijheid. Zijn ‘coming out’ in het Franse tijdschrift Tel Quel in 2007 zorgde voor de nodige ophef in Marokko, waar hij opgroeide. Hij leeft en werkt nu in vrijwillige ballingschap in Parijs.

  Abdellah Taïa gaat in gesprek met Naeeda Aurangzeb over zijn werk en zijn laatste boek A Country for Dying, waarin we een drietal markante personages uit Marokko en Iran volgen in hun zoektocht naar een beter leven in Parijs. Tofik Dibi vertelt wat Taïa’s werk zo bijzonder maakt en wat het voor hem persoonlijk heeft betekend. Ook stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki, een groot liefhebber van Taïa’s literatuur, schuift aan.

  Dit programma is in het Engels.

  Tickets >>
 • THE POETRY CLASS: ALUMNI EDITIE

  De Nieuwe Liefde
  19.00 – 20.30

  Na 7 edities van de Poetry class gegeven door stadsdichter Gershwin Bonevacia sluiten we het jaar af met een presentatie van alle highlights tijdens de Poetry Class Alumni editie. Afgewisseld met muziek dragen 15 dichters in een spoken-word marathon hun werk voor. De opdracht: lever je beste zelf.

  The Poetry Class is een reeks workshops onder leiding van Stadsdichter Gershwin Bonevacia. Op deze avond dragen verschillende dichters voor die in het verleden hebben deelgenomen. Dit is een afsluiting van de succesvolle reeks.

  Tickets >>
 • WILDE WOORDEN – THUIS

  OBA De Hallen – Bieb
  19.30 – 20.45

  Sholeh Rezazadeh, Luan Buleshkaj, Justin Samgar (host), Babeth Fonchie Fotchind en Lemuël de Graav

  Een avond vol spoken word en poëzie, een plek waar verschillende werelden samenkomen, vrij en authentiek. Dat is Wilde Woorden! Deze editie staat in het teken van ‘Thuis’. Waar voelen we ons thuis? Of bij wie? Hoe creeër je een veilig thuis voor jezelf en elkaar? Verschillende spokenwordartiesten laten het horen.

  Tickets >>
 • STORYTELLING NIGHT

  MAQAM
  21:00 – 23:00

  Meer info volgt!

Algemene informatie

Corona-maatregelen

Wij volgen de richtlijnen van de overheid. Dat betekent dat je een QR-code moet kunnen tonen bij de ingang van de locaties. Houd er rekening mee dat de maatregelen de komende tijd kunnen veranderen. Check onze website en socials regelmatig voor de actuele updates over het festival.