With Love - To All the Lonely Hearts

Niemand wil tijdens de lockdown alleen zijn. Daarom kwam Read My World in 2021 opnieuw naar je toe met een reeks intieme brieven: With Love – To All the Lonely Hearts. Met bijdragen van Beri Shalmashi, Alfian Sa’at, Rodaan Al Galidi, Karin Karakaşlı en Marjolijn van Heemstra. Uniek vormgegeven door Anja Groten en met illustraties van Nawel Louerrad.

Hoe gaan we om met een crisis die voort blijft duren? Hoe kan langdurige solidariteit eruitzien? En waar vinden we verbinding en plezier in pandemische tijden? Vijf auteurs uit Nederland, de Verenigde Staten en Turkije gingen op zoek en schreven een fysieke brief.

Vanaf januari 2021 verstuurden we elke week één brief aan abonnees. Ze zijn hieronder nu ook online te lezen.

  • “Mijn verleden is stampvol en overvloedig, mijn heden is mager, en soms voelt het alsof ik geen toekomst heb. Daarom ben ik steeds dingen aan het slijten, mijn balkonhoekje waar ik steeds neerstrijk, mijn sigaretten, mijn rugtas, mijn koptelefoon. Weten jullie dat ik leer om te praten met mijn zorgen? Ik zet een streep door mijn prioriteiten. Vooral om drie uur in de nacht. Drie uur ’s nachts is een punt dat al diep in de nacht is, maar nog steeds ver is verwijderd van de ochtend. Een afgelegen, onbewoond eiland.”

    Brief 1: Karin Karakaşlı
  • “De laatste maanden loop ik op de maandagen van een tot drie met een grappig klein hondje, een vrouwtje van anderhalf jaar. Op woensdag loop ik van negen tot twaalf met een hond die heel lelijk is om te zien, maar die heel lief is. Op zondag loop ik van tien tot elf met twee bejaarde honden. Als het regent, ruikt mijn woonkamer naar hond, en sommige buren denken dat ik door de lockdown begin te blaffen.”

    Brief 2: Rodaan Al Galidi
  • “Het landschap geeft zich over aan de schemer. De taxi danst op de rondingen van de heuvels. Als een minnaar die strelend met zijn vingertoppen over het lijf van een dame beweegt. Dana moet kiezen tussen hoofd en tussen hart. Zijn clandestiene Nokia trilt humeurig op het dashboard terwijl zijn iPhone als een discolamp de auto verlicht. De passagiers smiespelen op de achterbank. Dana ziet ze in de spiegel; twee vozende Europeanen. Hij benijdt hun vrijheid en flirt met de gedachte zo onverlet te kunnen zijn.”

    Brief 3: Beri Shalmashi
  • “Maar voorlopig zitten we hier, in een kale winter die voor sommigen nu al een jaar lijkt te duren. Er wordt ons gevraagd zoveel mogelijk binnen te blijven en misschien moeten we die opdracht maar letterlijk nemen. Onze binnenwereld in, het netwerk van talloze wezens verkennen die ons maken tot iets dat wij ‘zelf’ noemen. I am large, I contain multitudes, schreef de dichter Walt Whitman. Ik vind deze winter troost in die woorden.”

    Brief 4: Marjolijn van Heemstra
  • “Als huismus was ik aanvankelijk verguld met de lockdown. Ik kocht een ringlamp voor mijn Zoom-sessies. Ik modereerde zoveel online panels dat, wanneer vrienden me offline zagen, ze opmerkten dat ‘ik er anders uitzag zonder mijn koptelefoon.’ Maar wanneer je teveel navelstaart vergroeit je ruggengraat. Een vriend raadde me aan om te gaan wandelen in de natuur…”

    Brief 5: Alfian Sa'at

De auteurs

  • Illustrator

  • Ontwerper

Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra (1981) is dichter, schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker. Haar roman En we noemen hem (2017) is bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs. Sinds 2019 is Marjolijn van Heemstra correspondent ruimtevaart bij De Correspondent. Op dit moment schrijft ze aan een non-fictieboek over de ruimte en is ze als theatermaker bezig met het oprichten van Sterrenwacht Spreeuwenpark, een sterrenwacht waar ze op poëtische wijze samen met buurtgenoten de kosmos onderzoekt. Haar dichtbundel Reistijd, bedtijd, ijstijd verscheen in 2020 bij Das Mag.

IG: marjolijnvanheemstra

foto: Bowie Verschuuren

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi (1971) is dichter en schrijver. Hij werd geboren in Irak, waar hij werd opgeleid tot architect. Sinds 1998 woont hij in Nederland. Zijn boek Holland verscheen in 2020, als het vervolg op de bestseller Hoe ik talent voor het leven kreeg, die inmiddels ook in het Engels is vertaald. Zijn dichtbundels De herfst van Zorro (2007) en Koelkastlicht (2016) waren genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Zijn roman De autist en de postduif (2009) won de Literatuurprijs van de Europese Unie. Kort daarna zakte Rodaan Al Galidi voor het inburgeringsexamen.

IG: rodaanalgalidi

foto: Serge Ligtenberg

Alfian Sa’at

Alfian Sa’at (1977) is een dichter, schrijver en toneelauteur uit Singapore. Hij heeft verschillende publicaties op zijn naam staan, waaronder de dichtbundels One Fierce Hour, A History of Amnesia en The Invisible Manuscript, de korteverhalenbundel Corridor, de bundel Malay Sketches, drie bundels met toneelstukken en de gepubliceerde toneeltekst Cooling Off Day.

In 2001 won Alfian de Golden Point Award for Poetry en de National Arts Council Young Artist Award for Literature. Hij werd ook drie keer genomineerd voor de Singapore Literature Priz en hij won vier keer de prijs voor Best Original Script bij de Life! Theater Awards. Hij is scenarist bij Wild Rice en de co-artistiek directeur van het Singapore Theatre Festival. Alfian was te gast op Read My World 2015.

Karin Karakaşlı

Karin Karakaşlı (1972) is een schrijver uit Istanbul. Ze is columnist bij de kranten Agos en Radikal, schrijft fictie en poëzie en geeft les in Armeense taal en cultuur en vertaalstudies. Ze schreef onder meer een kinderboek, Ay Denizle Buluşunca (Als de maan de zee ontmoet), een bundel korte verhalen, Başka Dillerin Şarkısı (Lied van andere talen) en de poëziebundel Her Kimsen SANA (Wie je ook bent dit is VOOR JOU). Karakaşlı is ook co-auteur van het onderzoek Türkiye’de Ermeniler: Cemaat, Birey, Yurttaş (Armeniërs in Turkije: gemeenschap, individu, burger). Karin was te gast tijdens Read My World 2018.

IG: @KarinKarakasli

Beri Shalmashi

Beri Shalmashi (1983) is schrijver, scenarist en regisseur. Ze studeerde aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam, en deed haar master in Utrecht en Los Angeles. Shalmashi geeft les in authenticiteit in film bij de master Resolution aan het Sandberg Instituut. Ze maakte onder meer de voor een Gouden Kalf genomineerde film Mama en onlangs de interactieve documentaire Big Village, over Iraans-Koerdische strijders, waaronder haar eigen ouders, die vanuit de bergen probeerden het regime van Ayatollah Khomeini ten val te brengen. Samen met haar zus schreef ze het kook-en verhalenboek Taste of Home, dat verscheen uit bij Rose Stories.

Twitter

Instagram

foto: Lisa Zilver

Nawel Louerrad

Nawel Louerrad werd in 1981 geboren in Oran, Algerije. Na een opleiding tot architect studeerde ze theatrale vormgeving in Nantes en vervolgens theatrale studies in Montpellier. Ze keerde terug naar Algerije en werkte in theater en voor kranten voordat ze strips begon te maken.

Website

Anja Groten

Anja Groten is een vormgever en onderzoeker gevestigd in Amsterdam. In haar ontwerppraktijk houdt ze zich bezig met het snijvlak van digitale en fysieke media, design- en kunsteducatie en verschillende interdisciplinaire collectieven. Anja werkt aan eigen opdrachten en commissies en staat aan het hoofd van de designafdeling van het Sandberg Instituut Amsterdam, de Master van de Rietveld Academie.

In 2013 richtte ze het initiatief Hackers & Designers mede op, dat probeert om de grenzen tussen hacken en designen te doorbreken door een gemeenschappelijk vocabulaire te ontwikkelen middels onderwijs, hacks en samenwerkingen.