Terugkijken
Opening Night
Read My World 2021
Maak kennis met onze internationale gasten! Wat drijft hen? Hoe zorgen ze voor de wereld, voor elkaar en zichzelf? Een avond die bol staat van literatuur, muziek en goede gesprekken op drie podia in de Tolhuistuin.
Onze co-creators uit Duitsland, Frankrijk en België vertellen waarom ze fan zijn van de schrijvers die ze mee hebben gebracht.
Bekijk op VimeoGentrified Stories
Read My World 2021
Met Gentrified Stories verkennen we elk jaar het proces van gentrificatie via verhalen van schrijvers die wonen in gegentrificeerde steden. Deze editie brengen we verhalen uit Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Berlijn op het podium.
Munganyende Hélène Christelle, Hizir Cengiz, Malique Mohamud en Simone Dede Ayivi delen hun ervaringen met betrekking tot de vele verschuivingen in hun dagelijkse leefomgeving, zoals de komst van nieuwe buren, bedrijven, de invloed van huurverhogingen. Hun reflecties maar ook hun zorgen over alle veranderingen bieden ons nieuwe perspectieven. Door vier indrukwekkende persoonlijke verhalen ervaar je zelf hoe het is om vandaag de dag in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam of Berlijn te wonen.
Bekijk op VimeoIrresistable Futures
Read My World 2021
In haar werk Pleasure Activism en Emergent Strategies, stelt Adrienne Maree Brown de vraag hoe we een toekomst kunnen verbeelden en schetsen die zó mooi en zo onvermijdelijk is, dat deze voor iedereen onweerstaanbaar wordt.
Read My World vroeg drie auteurs hun eigen hedendaagse manifest te schrijven. Een manifest waarin zij oproepen tot actie naar een onweerstaanbare toekomst en een beweging in het leven roepen die is geworteld in veerkracht maar die ook zelfzorg en zelfactualisatie als doel beschouwt. De stukken worden in een muzikale performance gepresenteerd door Manuwi.
Bekijk op VimeoSong. Beat. Lyric.
Read My World 2021
Het begin van dit programma is ivm technische problemen tijdens de livestream weggevallen.
Read My World nodigde drie Nederlandstalige tekstschrijvers en muzikanten uit om te praten over hun werkwijze, hun boodschap en hoe ze de grenzen verlengen van hun eigen genre.
Hoe zijn zij begonnen met schrijven, wat is de rol van een goede beat of producer en, misschien wel het belangrijkste, hoe krijgen ze hun boodschap in de tekst?
De drie tekstschrijvers en muzikanten gaan op zoek naar wat het betekent om te breken met tradities en muziek te maken waar geen label op kan worden geplakt. Deze speciale editie van Song. Beat. Lyric legt de focus op tekstschrijven als vorm van catharsis en als genre-overschrijdende kunstvorm.
Bekijk op VimeoThe Life Library of Dalilla Hermans
Read My World 2021
Wat staat er in Dalilla’s boekenkast? Welke boeken leest zij voor aan haar kinderen? Wat beschouwt ze als haar eerste ‘echte’ schrijven en waarom? Welke boeken bieden haar troost en welke inspireren haar? Met The Life Library of Dalilla Hermans nemen we een duik in de boeken die deze schrijfster uit Brugge inspireren en intrigeren.
Bekijk op VimeoThe Life Library of Anna Moï
Read My World 2021
Wat staat er in Anna Moï’s boekenkast? Welke boeken leest zij ter inspiratie? Wat beschouwt ze als haar eerste ‘echte’ schrijven en waarom? Welke boeken bieden haar troost en welke sporen haar aan vragen te stellen? Met The Life Library of Ana Moï nemen we een duik in de werken die deze schrijfster en kunstenaar uit inmiddels Bordeaux inspireren en intrigeren.
Bekijk op VimeoA letter to my ancestor
Read My World 2021
Geschiedenis ontstaat in de verhalen die we elkaar keer op keer vertellen. Maar ook in wat we daarin weglaten. Wat onverteld blijft in de geschiedenisboeken en in de nationale narratieven, leeft voort in onze familieverhalen. Want juist daarin blijkt hoe gelaagd de geleefde geschiedenis is waarover we soms zo pijnlijk zwijgen, waarover we elkaar voorzichtig vertellen of eindeloos kunnen doorpraten.
Hoe dragen we zorg voor de verhalen van onze voorouders en hoe we geven herinneringen door aan een volgende generatie? Drie makers met roots in Vietnam (Anna Moï), Indonesië (Lara Nuberg) en de Caraïben (Quinsy Gario) schrijven een brief aan hun (voor)ouders. De Moluks-Nederlandse groep Tiga Batang Rumah geeft klank aan haar familiegeschiedenis.
Samen onderzoeken zij hoe koloniale geschiedenissen doorleven, hoe ze er zelf in geworteld zijn en hoe we onze eigen plek in de wereld beter kunnen begrijpen door ons te verdiepen in de persoonlijke geschiedenissen van onze (voor)ouders.
Revolusi | David Van Reybrouck
Zondag 13 december 2020
Op zondag 13 december organiseerden we samen met Framer Framed en Beyond Walls een programma rondom het onlangs verschenen en nu al veelbesproken boek REVOLUSI van David Van Reybrouck. Wim Manuhutu ging in gesprek met David Van Reybrouck, Goenawan Mohamad, Sadiah Boonstra en Amanda Pinatih. Met een multimediale performance Manual for the Displaced van Robin Block en Jeremy Flohr.
Bekijk op VimeoTongues
Read My World 2020
Talen reizen over alle uithoeken van de wereld en zijn dagelijks in verandering. Ze geven familieverhalen door en brengen mensen in contact met anderen. Een grote meerderheid spreekt dan ook meer dan één taal.
Europa kent een eindeloze diversiteit aan talen, hoewel veel Europese natiestaten hun officiële voertalen liever beperkt houden. Hoe combineren mensen deze meerdere talen? En in welke moedertaal (óf moedertalen) voelt iemand zich het meest thuis?
In Tongues brengen meertalige dichters, een storyteller en een singer-songwriter een literaire en muzikale ode aan de Europese meertaligheid!
Bekijk op VimeoREVOLUTIONARY JARGON
Read My World 2020
Mitchell Esajas, Munganyende Hélène Christelle, Gary Younge en Madeleijn van den Nieuwenhuizen bespreken het huidige jargon binnen de journalistiek én de taal van politieke bewegingen en revoluties. Ze delen hun kennis en inzichten over de ontwikkeling en vorming van een collectieve taal.
Wat zijn hun ervaringen het afgelopen en bewogen half jaar als het gaat over taal en journalistiek, en welke veranderingen zien zij ten opzichte van een jaar geleden? Wat betekent momentum in de vorming van een collectief jargon en activisme? En op welke manier is het belangrijk om ook de mainstream media hiermee uit te dagen?
Bekijk op VIMEOLET’S GET LOUD!
Read My World 2020
Soms wil je de straat op gaan en je longen eruit schreeuwen. Misschien zelfs tijdens de lockdown. Het gevoel dat je nog harder moet spreken over de onrechtvaardigheden in je stad, je land en de wereld.
Het stormt vandaag de dag zowel in culturele als politieke context. Ongelijkheden en racisme zijn tijdens de pandemie meer dan ooit aan het licht gekomen. We beginnen echter steeds luider te worden over de kwesties waar we allemaal om geven.
In deze interactieve sessie nodigen we festivalbezoekers uit om te luisteren naar Rokhaya Diallo’s en Clarice Gargard’s visies op de noodzaak om “luidruchtig” te zijn. Na een inspirerend gesprek (in de vorm van een masterclass) wordt het publiek uitgenodigd om “luidruchtig” te zijn en daarmee deel uit te maken van deze performatieve manier om onze emoties (of het nu gaat om woede, verdriet, hoop, toewijding…) gezamenlijk te delen.
Bekijk op VimeoOUR COMMON WARS
Read My World 2020
Elke dag consumeren we beelden van oorlog en geweld. Oorlogen die geografisch ver weg zijn maar waar we toch deel van uitmaken en oorlogen die voor altijd in het collectieve geheugen verblijven. Het zijn de oorlogen die we herdenken; of ze nu in het nieuws zijn, in verhalen en het onderwijs opduiken, in de hoedanigheid van monumenten bestaan of panklaar via de constante stroom aan beelden op sociale media worden opgediend.
Our Common Wars onderzoekt op welke manier verhalen een rol spelen in de collectieve verbeelding van oorlog en duikt in de ethiek van ons geheugen. Ons collectieve bewustzijn wordt beïnvloed en gevormd door verschillende vormen van media, maar wat betekent het om een verhaal te lézen? Een oorlogsverhaal in woorden, een eerlijke ontmoeting met een schrijver? En welke verhalen zijn ongelezen gebleven?
Het programma reist tussen vele realiteiten en ervaringen. Van Georgië naar Rwanda, van Duitsland tot Palestina of Bosnië. Samen met gastsprekers als Max Czollek, geritmeerd door de poëzie van Asmaa Azaizeh, wordt het publiek uitgenodigd om over de banden tussen verhalen en onze verbeelding na te denken.
Bekijk op VimeoThe Life Library of Gary Younge
Read My World 2020
Gary Younge is een gelauwerde schrijver, journalist en hoogleraar sociologie aan Manchester University. Hij was twaalf jaar lang correspondent in de VS en columnist voor The Guardian en The Nation.
Hij maakte verschillende radio-en televisiedocumentaires en hij schreef vijf boeken. In 2015 ontving hij de David Nyhan Prize for Political Journalism van Harvard’s Shorenstein Center. “It’s the powerless on whose behalf he writes”, aldus de directeur van het instituut. Zijn meest recente boek is getiteld Another Day in the Death of America (2016) Dit verscheen in Nederland bij Uitgeverij De Geus onder de titel: Een doodgewone dag in Amerika (vertaald door: Jan Pieter van der Sterre, Reintje Ghoos).
Maar wat staat er in Gary’s eigen boekenkast? Wat waren bijvoorbeeld de hoogtepunten van een jaar lang alleen maar Afrikaanse vrouwelijke auteurs lezen? Welke werken hebben troost geboden in tijden van nood en welke boeken hebben de aanzet gegeven tot actie? Tijdens de Life Library van Gary Younge nemen we een diepe duik in de werken die deze befaamde Londense auteur en journalist inspireren en intrigeren.
Bekijk op VimeoSeada Nourhussen met Gary Younge en Sulaiman Addonia
Read My World 2020
Maak kennis met onze internationale gasten: Sulaiman Addonia is schrijver en initiatiefnemer van het Asmara-Addis Literary Festival in Exile (literatuurfestival in ballingschap). Na vele omzwervingen, Eritrea, Soedan, Saoedi-Arabië, Londen, is hij nu woonachtig in Brussel.
Naast zijn literatuurfestival richtte hij in Brussel ook een vluchtelingenacademie voor creatief schrijven op. ‘Om migranten te sterken in hun taalrijkdom. Om hen te steunen bij het vertellen van hun verhalen, op hun manier. Niet om ze te leren hoe ze moeten schrijven.’
RMW vroeg aan Addonia welke auteur hij graag mee wilde nemen naar Amsterdam. Dat werd Gary Younge. Onder leiding van Seada Nourhussen gaan ze met elkaar in gesprek over de invloed van een diasporisch bestaan voor hun schrijversschap
Bekijk op VimeoMy Words Matter
Read My World 2020
Vier dichters zullen ons via hun poëzie vertellen waarom hun poëzie urgent is en waar zij op het moment aandacht voor willen vragen. Poëzie betekent voor iedereen wat anders, voor de schrijver, maar ook voor de lezer. In ‘My Words Matter’ willen we de dichters bevragen waarom ze zijn gaan dichten en wat hun route was naar het publiceren van hun eerste dichtbundel.
Bekijk op Vimeo