Süreyyya Evren

Schrijver Süreyyya Evren (1972) woont en werkt in zijn geboorteplaats Istanbul. Hij studeerde Architectuur aan de Mimar Sinan Universiteit van de Schone Kunsten in Istanbul, en behaalde in 2012 zijn PhD in ‘Geschiedenis en Politieke Betrekkingen’ aan de Loughborough Universiteit in Leicestershire, Engeland. 

Hij schreef al vele romans, korte verhalen- en dichtbundels en essays, die inmiddels in meerdere landen, waaronder Engeland, Duitsland, Frankrijk, Servië en zelfs in IJsland, zijn vertaald. Zijn nieuwste roman Nearafrica verschijnt eind april 2018. Een greep uit zijn eerdere romans:

Yakınafrika (Closerafrica, Doğan Kitap, 2018)
Hiç Kimseyi İlgilendirmeyen Kişisel Bir Felaket (A Personal Disaster That Does Not Concern Anyone, Doğan Kitap, 2013)
Tercüman (The Translator, Doğan Kitap, 2014)

       

Süreyyya Evren was betrokken bij de oprichting van vele literaire, culturele en politieke tijdschriften in Turkije, en is mede-oprichter van het Ku-Ko Fiction Collective, een collectief dat zich hardmaakt voor e-publishing.

Daarnaast cureerde Evren meerdere tentoonstellingen, waaronder Lock Your Mind, een uitwisselingsprogramma tussen kunstenaars in Berlijn en Istanbul. Evren is getrouwd en heeft twee kinderen.

Hieronder vertelt Evren over de door hem gecureerde expositie Unfiltered.
(EN ondertiteling)