Internationale gasten 2023

Maak kennis met onze zes internationale schrijvers van dit jaar!

  • Verenigd Koninkrijk

  • Nigeria / USA

  • Verenigd Koninkrijk / Zimbabwe

  • Verenigd Koninkrijk

  • Nigeria / USA

  • Nigeria

  • Curator RMW 2023

  • Curator RMW 2023

Travis Alabanza

Travis Alabanza is een prijswinnende schrijver, performer en theatermaker. Hun werk verscheen bij onder andere de BBC, Guardian, Vice, Gal-Dem en had tot voor kort een column in Metro.

Hun performance BURGERZ won de Total Theatre Award in 2019. Alabanza schreef het met vijf sterren (The Guardian) beloonde successtuk Sound of the Underground. Hun laatste boek None of the Above (Canongate, 2022) werd geselecteerd voor Waterstones Best Book of 2022: Politics.

Volg op Instagram

Foto: Faith Aylward

Logan February

Logan February is een multidisciplinaire Nigeriaanse dichter. Hun schreef In the Nude (Ouida Poetry, 2019) en drie poëziebundels. Het werk van February is onder andere verschenen in Berlin Quarterly, jubilat, Washington Square Review, Palette Poetry, The Poetry Project’s The Recluse, en werd in verschillende talen vertaald, waaronder in het Nederlands, Duits, Italiaans, Spaanse en Yoruba-vertalingen.

Februari is een Cave Canem fellow, ontvanger van de 2020 Future Awards Africa Prize for Literature en geleerde aan de 2020 Un_Masking Difference webresidentie op Literarisches Colloquium Berlin. Hun woont in Indiana, is een MFA-kandidaat aan de Purdue University en hoofdredacteur van Sycamore Review.

Volg op Instagram

Foto: Jack Little

Belinda Zhawi

Belinda Zhawi is een Zimbabwaanse literaire- en geluidskunstenaar gevestigd in Londen. Ze is auteur van Small Inheritances (Ignitionpress, 2018) en experimenteert met geluids-/tekstprestaties als MA.MOYO. Haar werk is te zien geweest op verschillende platforms, waaronder The White Review, NTS, Boiler Room en BBC Radio. Ze heeft residenties gehad bij Triangle-Asterides France, Cove Park, Serpentine Galleries en ICA London. Belinda is medeoprichter van het literaire kunstplatform BORN::FREE.

Volg op Twitter

Kit de Waal

Kit de Waal, geboren uit een Ierse moeder en Caribische vader, groeide op in de Ierse gemeenschap van Birmingham in de jaren ’60 en ’70. Haar debuutroman My Name Is Leon was een internationale bestseller en stond op de shortlist voor de Costa First Novel Award, op de longlist voor de Desmond Elliott Prize en won de Kerry Group Irish Novel of the Year Award voor 2017. In 2022 werd haar roman verfilmd door de BBC. Haar tweede roman, The Trick to Time, stond op de longlist voor de Women’s Prize en haar jeugdroman Becoming Dinah stond op de shortlist voor de Carnegie CLIP Award 2020.

Haar verzameling korte verhalen, Supporting Cast, werd gepubliceerd in 2020. Een bloemlezing van memoires uit de arbeidersklasse. Kit richtte haar eigen tv-productiebedrijf op, Portopia Productions en het Big Book Weekend, een gratis digitaal literair festival in 2020. Ze werd uitgeroepen tot FutureBook Person of the Year 2019. Kit is een Fellow van de Royal Society of Literature en Professor en Writer in Residence aan Leicester University. Haar memoires Without Warning and Only Soms werd in augustus 2022 gepubliceerd.

Volg op Twitter

Foto: Paul Crowther

Helon Habila

Helon Habila is een Nigeriaanse schrijver en doceert creatief schrijven aan de George Mason University in Virginia. Hij studeerde in Nigeria en het VK. Hij is auteur van vier romans: Waiting for an Angel (Penguin/Random House, 2002), Meet Time (Penguin Random House, 2007), Oil on Water (Penguin Random House, 2011) en Travellers (Penguin Random House 2019), over Afrikaanse migranten in Europa. Hij schreef ook het non-fictieboek The Chibok Girls: The Boko Haram Kidnappings and Islamist Militancy in Nigeria (Penguin/Random House, 2016) en was redacteur van het Granta Book of African Short Story (Granta, 2013).

Hij is redacteur van de Virginia Quarterly Review. Zijn recensies, essays en korte verhalen zijn gepubliceerd in vele tijdschriften, waaronder Granta, Guernica, WSJ, VQR, de New York Times en de UK Guardian. Zijn prijzenoeuvre omvat de Caine Prize, de Virginia Library Fiction Prize, de Commonwealth Prize en de Windham-Campbell Prize for Fiction. Hij verdeelt zijn tijd tussen Nigeria en Virginia, waar hij met zijn gezin woont.

Volg op Instagram

Wana Udobang

Wana Udobang is schrijver, dichter, performer, curator en verhalenverteller. Ze bracht drie spoken word-albums uit met de titels Dirty Laundry, In Memory of Forgetting en Transcendence. Haar werk als performer bracht haar in Afrika, Europa en de VS. Ze werkte eveneens voor het Edinburgh International Festival, Bristol Festival, het Deutsches Museum en Fonds SozioKultur. Thema’s in haar werk onderzoeken vrouwelijkheid, herinneringen, genezing, vreugde en nieuwe verbeelding.

Wana heeft een journalistieke achtergrond en werkte voor The Guardian, Aljazeera, CNN en Observer. Ze produceerde en presenteerde documentaires voor BBC Radio4 en BBC World Service en is scenarist voor de bekroonde podcast Adventures from the bedrooms of African women. Haar filmwerk omvat de documentaires Sensitive Skin, Warriors en Nylon.

Haar projecten als curator omvatten ‘Strip’ voor de Rele-galerij en ‘Reclaiming the tongue’, een videoserie waarin geschiedenis, geografie en geheugen door voedsel worden verkend. Wana runt de poëzieworkshop Comfort Food, die herinneringen rond eten gebruikt als een kanaal om nieuwe gedichten te creëren. Ze cureert Culture Diaries; een archiefproject dat verhalen vertellen op meerdere platforms gebruikt om Afrikaanse kunstenaars te documenteren. In 2022 toonde ze haar eerste solo-multimediaproject Dirty Laundry, een meeslepende installatie van gedichten gedrukt op linnen dat aan waslijnen hangt. Ze ontving de inaugurele Ama Ata Aidoo Fellowship aan de Northwestern University.

Volg op Instagram

Lola Shoneyin

Lola Shoneyin is een Nigeriaanse auteur, dichter en oprichter van de Book Buzz Foundation en uitgever bij Ouida Books. Haar roman “The Secret Lives of Baba Segi’s Wives” is bekroond, succesvol op het toneel gebracht en wordt binnenkort uitgebracht als Netflix-original. Ze heeft ook het Ake Arts & Book Festival opgericht en is initiatiefnemer van het Kaduna Book & Arts Festival. In 2022, tijdens het tienjarige jubileum van Ake Arts & Books Festival, heeft zij festivaldirecteuren van over de hele wereld naar Lagos uitgenodigd in het kader van GAOLF (Global Association of Literary Festivals).

VOLG OP TWITTER

Azieb Pool

Azieb Pool is artistiek directeur van het Bernie Grant Arts Center, oprichter van het Tottenham Literature Festival en was curator voor festivals zoals Afrika Her Utopia en She WOW World. Ze is ook curator bij LIFT en artistiek adviseur bij MIF. Azieb is auteur van “My Fathers’ Daughter” en “Fashion Cities Africa” en cureert voor het Brighton Pavilion Museum.

VOLG OP TWITTER