RMW Bookclub #7

Elk seizoen organiseert Read My World met wisselende partners 4-6 BookClubs. We kiezen voor elke editie een actueel boek met de volgende eigenschappen: wereldliteratuur, urgente maatschappelijke thema’s en verfrissende (soms debuterende) auteurs. We lezen de boeken van tevoren en tijdens de bijeenkomst schuift een expert aan die ons van context kan voorzien. Merel Wildschat is de vaste host. Wees van harte welkom om deel te nemen aan de hele reeks of losse sessies!

FATMA AYDEMIR

WOENSDAG 14 JUNI 2023
Aanvang 19:30 uur (19.00 inloop) / eind 21.00 uur

LOCATIE BOOKCLUB:
TUINHUIS TOLHUISTUIN

Het volgende boek dat we onder leiding van (en initiatiefnemer van de BookClub) Merel Wildschut lezen is Schimmen van Fatma Aydemir, vertaald door Marcel Misset en uitgegeven door Signatuur. In Duitsland werd het boek genomineerd voor de Deutscher Buchpreis 2022.

Over Schimmen:

Grootse familieroman over geesten uit het verleden en het onvermogen om te aarden. Hüseyin heeft dertig jaar in Duitsland gewerkt en nu vervult hij eindelijk zijn droom: wonen in een appartement in Istanbul. Maar op de dag van de verhuizing krijgt hij een hartaanval. Voor de begrafenis reist zijn familie hem vanuit Duitsland achterna: zijn oudste dochter Sevda, die weliswaar succesvol is, maar niet heel gelukkig. Zijn zoon Hakan, die op de vlucht is voor zichzelf. Zijn dochter Peri, die zich op haar studie, seks en drugs werpt. Zijn jongste zoon Ümit, die nog thuis woont en niet verliefd mag zijn op wie hij verliefd is. En zijn vrouw Emine, wier pijnlijke en tedere herinneringen geen grenzen kennen tussen Turkije en Duitsland. Elk van hen heeft geheimen, verlangens en wonden. Wat hen verbindt is de vraag: wie was Hüseyin eigenlijk?

Over Fatma Aydemir, die in 2021 co-creator van Read My World is geweest:

Fatma Aydemir (Duitsland, 1986) heeft Duits en Amerikanistiek gestudeerd aan de universiteit van Frankfurt. Sinds 2012 woont ze in Berlijn en werkt ze als redacteur voor de krant taz. Haar controversiële debuutroman Ellebogen werd meteen een fenomeen in Duitsland en is bekroond met de Klaus-Michael-Kühne-Prijs voor de beste debuutroman van het jaar. Haar tweede roman Schimmen werd lovend ontvangen en bekroond met de Robert Gerhardt-prijs.