RMW Bookclub #1

Elk seizoen organiseert Read My World met wisselende partners 4-6 BookClubs. We kiezen voor elke editie een actueel boek met de volgende eigenschappen: wereldliteratuur, urgente maatschappelijke thema’s en verfrissende (soms debuterende) auteurs. We lezen de boeken van tevoren en tijdens de bijeenkomst schuift een expert aan die ons van context kan voorzien. Merel Wildschat is de vaste host. Wees van harte welkom om deel te nemen aan de hele reeks of losse sessies!

SHOLEH REZAZADEH

DONDERDAG 31 MAART 2022
Aanvang 19:00 uur / eind 21:30 uur

LOCATIE BOOKCLUB:
TUINHUIS TOLHUISTUIN

Tijdens deze tweede editie van de RMW Bookclub met  Merel Wildschut en Mojdeh Feili, lazen we De Hemel is Paars van Sholeh Rezazadeh. Het debuut van Sholeh stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2022. Winnaar Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2022.

Arghavan is een jonge Iraanse vrouw die nog maar kort in Nederland woont. Terwijl ze worstelt om een nieuw leven op te bouwen, wordt ze geplaagd door herinneringen aan haar jeugd in Iran. Een jeugd die paradijselijk begon maar een negatieve wending nam toen haar moeder van de ene op de andere dag vertrok en haar vader, haar steun en toeverlaat, verslaafd raakte aan opium. Ze nam daarop een radicaal besluit: ze liet het rauwe, bergachtige landschap van Iran definitief achter zich en vertrok naar het platste land ter wereld: Nederland. Arghavan werkt in een tweedehandswinkel in Amsterdam, waar ze bevriend raakt met sommige klanten, zoals met Anna, een dove danseres, en de oude Johan, die het geluid van bomen opneemt. Ze verwondert zich over dit land waar iedereen haast heeft en waar het onmogelijk lijkt om met de ander verbonden te zijn. Dan wordt ze verliefd op Mees, een jonge muzikant, die haar wereld volkomen op z’n kop zet.