Zus & Zo

3 sep 2021
18:00 uur
Expozaal

De kunst van Self-Care

“Caring for myself is not self-indulgence, it is self-preservation, and that is an act of political warfare.”
– Audre Lorde uit: A Burst Of Light (1988)

Vele kunstenaars, makers en mogelijkheid-makers staan continu in verbinding met de maatschappij en ontwikkelingen in de wereld. Of het nou gaat om kunst tegen het systeem, het belichten van ongehoorde verhalen of het verbinden van mensen om bewustzijn te creëren; kunst en politiek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar sociaal en politiek actief zijn te midden van seksisme, racisme en geweld jegens gemarginaliseerde groepen, is net zo belangrijk als het waarborgen van onze emotionele en mentale gezondheid. Self-Care is belangrijk, maar hoe implementeer je zelfzorg in je dagelijkse routine? Hoe hou je werk en privé gescheiden in het kader van The Personal Is Political?

En hoe identificeren we de systemen die ons vermoeidheid, onderdrukking en pijn veroorzaken als de oorzaak, als we alleen de symptomen behandelen? Self-Care gaat over autonomie en eigenaarschap. Het uitdagen van alledaagse normen en verwachtingen, afstand nemen van opgelegde rollen van de maatschappij en de druk van het kapitalisme, en in plaats daarvan je eigen behoeften erkennen en definiëren. Self-Care is een vorm van terugvechten en een manier om weerstand te bieden aan een onderdrukkend en vaak gewelddadig systeem. Het is een manier om te zeggen dat je ertoe doet. Maar een goed balans tussen zelfzorg en op de barricades staan is belangrijk. De focus uitsluitend op Self-Care leggen kan tijdelijk onze eigen problemen oplossen maar zal niet collectief de systemen veranderen die ons schade veroorzaken.

Onder begeleiding van presentator en host Charisa Chotoe, gaan Stephanie AfrifaMehri Zamanbin en Eva van Manen in gesprek over de rol van Self-Care in hun werk en leven.

Met optredens van Zaïre Krieger en IKRAAAN.

Read My World 2023 is helaas ten einde, maar volgend jaar zijn we terug! Volg ons op de socials voor het laatste nieuws.