When Disaster Strikes

13 okt 2017
19:00

Raciale politiek wordt altijd pijnlijk duidelijk in de nasleep van natuurrampen. Rickey Laurentiis en Maurice Ruffin komen beiden uit New Orleans. Ze hebben de stad drastisch zien veranderen na Katrina, de verwoestende orkaan die in 2005 de zwarte gemeenschap onevenredig zwaar trof. New Orleans gentrificeert sinds die tijd in hoog tempo, maar de 100.000 zwarte bewoners die niet naar hun huizen konden terugkeren, profiteren daar niet van mee.

Op 4 oktober is het vijfentwintig jaar geleden dat een Boeing 747-vrachtvliegtuig neerstortte op twee flats in de Amsterdamse Bijlmer. Auteur Murat Isik groeide net als Gikkels op in de Bijlmer. Isik was destijds ooggetuige van het ongeluk, dat aan 43 mensen het leven kostte. De ramp sloeg een diepe wond in de wijk. Net als in New Orleans gentrificeerde de Bijlmer in rap tempo. Hoewel de Bijlmerramp en Katrina niet met elkaar te vergelijken zijn qua omvang en impact, tekenden zich in de aftermath wel degelijk vergelijkbare patronen af. Op deze vrijdag de 13e staan we stil bij twee noodlottige tragedies die de zwarte gemeenschappen onevenredig zwaar troffen.

Moderatie door Nicole Terborg.

Read My World 2023 is helaas ten einde, maar volgend jaar zijn we terug! Volg ons op de socials voor het laatste nieuws.