Tales of Freedom I

4 sep 2021
18:30 uur

Creative Expression With Care

Kunstenaars en schrijvers creëren niet in een vacuüm: we leven momenteel in gepolariseerde samenlevingen waarin uitsluiting, othering (het benadrukken dat een individu of groep behoort tot de ‘anderen’) en conservatisme onze politieke en culturele verhandelingen voeden. Technologie en media beïnvloeden creativiteit op verschillende niveau’s: van de algoritmes en gebruiksvoorwaarden die gebruikt worden voor het monitoren en censureren van content, tot hoe de mainstreammedia en uitgeverijen gebruik maken van bepaalde stemmen in hun sensatiezucht bij het najagen van winst. Veel makers raken verstrikt in tegengestelde krachten, net als de gemeenschappen waar ze in geboren zijn – of waar ze kiezen bij te horen.

Tijdens dit programma nemen we een duik in deze complexe vraagstukken onder leiding van journalist en schrijfster Warda El-Kaddouri. We vragen onze gasten zichzelf uit te drukken via hun werk en hun verbeelding: met een dans performance van Mala Badi, comics en illustraties van Sinine Nakhle (a.k.a. BeirutByDyke) en nieuw werk van de co-curators van het festival van dit jaar Hengameh Yaghoobifarah en Grace Ly.

In het tweede deel van het programma, ligt de focus op de samenleving en volgt een spoken word performance van Benzokarim en een korte wetenschappelijke lezing van Michiel Leezenberg, die het thema van Vrijheid van Meningsuiting in perspectief plaatst. Samen met moderator El-Kaddouri zullen de makers uit het eerste deel dieper ingaan op Leezenberg en hun werk bespreken binnen de maatschappelijke context waarin het is gemaakt.

Read My World 2023 is helaas ten einde, maar volgend jaar zijn we terug! Volg ons op de socials voor het laatste nieuws.