Sulukule Mon Amour (2016)

13 okt 2018
19:00 uur

In samenwerking met IDFA vertoont Read My World vier producties die verschillende onderwerpen en thema’s binnen de Turkse cultuur belichten.

Sulukule Mon Amour (2016)
Regie: Azra Deniz Okyay
Turkije
7 min / loop

Gizem en Dina zijn twee jonge vrouwen in Sulukule, een met sloop bedreigde wijk in Istanboel. Ze dansen in de straten en op de oude muren van de stad, met een fakkel met gekleurde rook triomfantelijk omhoog geheven. Hun dans is hun verzet, daarmee vieren ze hun vrijheid. Vrijheid ook in de opvallende visualisering van dit portret, met alle dans in slowmotion en een soundtrack als spannend contrast.

Hun verhaal vertellen ze grotendeels offscreen. Toen ze begonnen met dansen kregen ze te horen: “De mensen zullen je aanstaren, je maakt de mannen hitsig.” Maar als ze zouden luisteren naar de mensen waren ze nu getrouwd en onzichtbaar. Ze willen iets anders, ze willen gelukkig zijn. Ze dansen niet voor iemand anders, zeker niet voor mannen. Soms werden ze weggejaagd, maar ze dansten gewoon verder in het park. Ze dansen in regen en sneeuw, overdag en ’s nachts. Dans kan mensen verenigen, vinden ze. Ze willen geen discriminatie, niet van vrouwen, niet van Koerden, Arabieren of Roma. Dans is hun verlossing.

Read My World 2023 is helaas ten einde, maar volgend jaar zijn we terug! Volg ons op de socials voor het laatste nieuws.