Het dagboek als feministisch genre

11 sep 2020

Adrienne Rich omschreef het dagboek als “een diepgaand vrouwelijk en feministisch genre” omdat het feminisme als literaire en sociale praktijk, net als het dagboek, vragen stelt door het maken van connecties en verbindingen tussen aspecten van ons bestaan die eerder gescheiden bleven. 

In deze workshop gebruiken we voorbeelden uit de dagboeken van Sylvia Plath en Audre Lorde om te experimenteren met het dagboek als literaire vorm en onze relaties met onze feministische ‘moeders’ te bevragen. Wat hebben wij aan hun te danken? Wat nemen we ze kwalijk? Hoe inspireren ze ons? Wat willen wij anders doen?

In deze workshop staat de relatie tussen innerlijke en verborgen gevoelens en publieke en gemeenschappelijke belangen centraal. Schrijvers mogen hun werk privé houden en zijn niet gedwongen het met elkaar te delen. 

Schrijvers ontvangen vooraf een reader met inspiratie. De workshop-hosts leiden het onderwerp kort in en de meeste tijd wordt besteed aan schrijf-experimenten.

Bekijk hier het driedaagse programma van Read My World 2023. Voor programma updates en nieuwe gasten: houd de komende maanden onze socials in de gaten!