Festival Preview #3: Marokko’s Cultuur Souk

28 mei 2019
20:00 uur

In 2019 is het 50 jaren geleden dat Marokko en Nederland het wervingsverdrag ondertekenden. De eerste arbeidsmigranten begonnen aan de reis van Marokko naar Nederland. Het is een mooie aanleiding om het gehele verhaal te belichten. Niet alleen komen de verhalen over arbeidsmigratie aan bod, maar ook de verhalen over het sociale leven, de cultuur, de tradities en over de toekomst. Verhalen van en voor alle Nederlanders met én zonder migratieachtergrond. Hoe worden deze verhalen verbeeld in de literatuur, theater, poëzie, muziek en film?

Tijdens de derde editie van Read My World the Preview, maken we een reis door het culturele landschap van hedendaags Marokko door de ogen van Marokkaans-Nederlandse schrijvers en artiesten. Onder leiding van schrijver Abdelkader Benali spreken we met bewonderaars en kenners over welke werken je gelezen moet hebben, welke muziek je moet luisteren en welke films je moet hebben gezien. Zo krijgen we niet alleen een beter beeld van de diversiteit binnen de Marokkaanse literatuur, maar gebruiken we haar ook als een ontmoetingsplek van inspiraties en verhalen.

Met o.a. Abdelkader Benali, Samira Dainan, Zeinab El Bouni en Myriam Sahraoui

Met de Preview Night neemt Read My World een voorschot op het festival in de Tolhuistuin in oktober. Dit jaar ontvangt Read My World schrijvers, dichters, makers en denkers uit de Maghreb. Om alvast nader kennis te maken met het talent uit deze regio, de verhalen die ze te vertellen hebben en om te zien hoe de verhalen hier in Nederland resoneren, brengen we tijdens de Previews een keur aan schrijvers en performers samen. Verwacht inspirerende gesprekken en zinderende voordrachten.

Dit is het oude programma, op 3 juli 2024 maken we het nieuwe programma bekend!