Festival Preview #2: Maghreb-feminisme special

16 apr 2019
20:00 uur

Voor de nieuwe festivaleditie hebben we twee curatoren bereid gevonden om ons door het hedendaags literair Marokko te loodsen: Fedwa Misk uit Casablanca en Mahi Binebine uit Marrakech.

Fedwa Misk is schrijver, organisator en feministe en publiceert veel over de rol van de Marokkaanse vrouw in het publieke leven. Mahi Binebine is schrijver, beeldend kunstenaar en filantroop. Zijn boeken werden in meerdere talen vertaald en zijn kunstwerken zijn wereldwijd te bewonderen in grote musea zoals bijvoorbeeld het Guggenheim in New York. Als filantroop ondersteunt hij diverse kleinschalige culturele instellingen in heel Marokko.

Op deze avond maken we de uitgenodigde schrijvers voor het festival bekend en gaan we in gesprek met beiden curatoren over de onderwerpen die we tijdens het festival aansnijden. Een groot thema tijdens het festival zal de rol van de vrouwelijke stem zijn in de hedendaagse literatuur. Aan de hand van fragmenten en voordrachten treden beide curatoren in gesprek met Myriam Sahraoui over de ambities, eisen, wensen en dromen van een nieuwe generatie vrouwelijke auteurs uit Marokko.

Met tijdens de avond een optreden van Sabrine Fathi.

 

Met de Preview Night neemt Read My World een voorschot op het festival in de Tolhuistuin in oktober. Dit jaar ontvangt Read My World schrijvers, dichters, makers en denkers uit de Maghreb. Om alvast nader kennis te maken met het talent uit deze regio, de verhalen die ze te vertellen hebben en om te zien hoe de verhalen hier in Nederland resoneren, brengen we tijdens de Previews een keur aan schrijvers en performers samen. Verwacht inspirerende gesprekken en zinderende voordrachten.

Dit is het oude programma, op 3 juli 2024 maken we het nieuwe programma bekend!