Festival Preview #1: Rifpoëzie special

26 mrt 2019
20:00 uur

In 2019 is het 50 jaren geleden dat Marokko en Nederland het wervingsverdrag ondertekenden. De eerste arbeidsmigranten begonnen aan de reis van Marokko naar Nederland. Het is een mooie aanleiding om het gehele verhaal te belichten. Niet alleen komen de verhalen over arbeidsmigratie aan bod, maar ook de verhalen over het sociale leven, de cultuur, de tradities en over de toekomst. Verhalen van en voor alle Nederlanders met én zonder migratieachtergrond.

Tijdens de eerste avond van de Read My World 2019 Previews bespreken we welke werken je gelezen moet hebben om een beeld te krijgen van de hedendaagse Marokkaanse literatuur.

Op 18 januari verscheen het sluitstuk van de Berberbibliotheek: Vallende Tijd.  Deze bundel bevat een selectie van het werk van de vier grootste dichters uit de Rif. De dichters Mohammed Chacha, Ahmed Ziani, Fadma el Ouariachi en Mimoun el Walid hebben met gevaar voor verstoting en verbanning hun leven gewijd aan de poëzie. In hun gedichten wordt de liefde bezongen, de migratie verfoeid en om emancipatie geschreeuwd. De stemmen van deze dichters komen uit de vorige eeuw, maar klinken nog steeds luid en duidelijk.

Read My World vroeg aan vier Nederlandse dichters een van de Marokkaanse dichters uit de bundel te selecteren en dieper in te gaan op wat het werk voor hen betekent. Wat is het belang van deze dichters nu en hoe klinkt hun poëzie voorgedragen in een Nederlandse vertaling?

De avond wordt muzikaal begeleid door Samira’s Blues

Anne Vegter (voormalig Dichter des Vaderlands) leest Fadma el Ouariachi
Dean Bowen
 (stadsdichter van Rotterdam) leest Mimoun el Walid
Joost Baars (winnaar VSB-poëzieprijs 2018) leest Mohammed Chacha
Nisrine Mbarki (dichteres en toneelschrijfster) leest Ahmed Ziani

Asis Aynan en Matthijs Deen verzorgen de presentatie en moderatie van de avond.

Asis Aynan richtte tevens de Berberbibliotheek op.

Met de Previews neemt Read My World een voorschot op het festival in de Tolhuistuin in oktober. Dit jaar ontvangt Read My World schrijvers, dichters, makers en denkers uit de Maghreb. Om alvast nader kennis te maken met het talent uit deze regio, de verhalen die ze te vertellen hebben en om te zien hoe de verhalen hier in Nederland resoneren, brengen we tijdens de Previews een keur aan schrijvers en performers samen. Verwacht inspirerende gesprekken en zinderende voordrachten.

Programma in samenwerking met Perdu

Read My World 2023 is helaas ten einde, maar volgend jaar zijn we terug! Volg ons op de socials voor het laatste nieuws.