Reflecting Cities #1 Poetic Justice (1994)

14 jun 2017
GEWEEST

In aanloop naar het Read My World-festival, dat begin oktober plaatsvindt in Tolhuistuin met als thema BLACK USA, cureert Reflecting Cities deze zomer een serie buitenfilms die de ontwikkeling van de hedendaagse zwarte cultuur in Amerikaanse steden toont. Iedere film wordt ingeleid en geduid door een artiest of kunstenaar van Nederlandse bodem.

De eerste film in de vierdelige serie is Poetic Justice (1994) van regisseur John Singleton. Simone Zeefuik leidt de film in. Ze zal het hebben over wat voor indruk de film op haar maakte en hoe Maya Angelou haar nog dagelijks inspireert.

Poetic Justice is niet alleen een ode aan de dichtkunst, maar ook aan één van de grootste Afrikaans-Amerikaanse schrijfsters Maya Angelou, die als cameo in de film voorbijkomt. Justice (Janet Jackson) is een jonge vrouw uit Los Angeles. Om haar depressie na de moord op haar vriend te bestrijden, schrijft ze poëzie. Op een dag ontmoet ze postbode Lucky (Tupac Shakur), een bekende uit haar verleden waar ze echter nooit mee kon opschieten. Door omstandigheden wordt ze gedwongen om met hem mee te rijden naar Oakland. Na veel gebekvecht komen ze erachter dat ze het eigenlijk over heel veel zaken eens zijn, en groeien langzaam naar elkaar toe.

John Singleton ontving in 1992 Oscarnominaties voor zowel het scenario als de regie van zijn debuutfilm Boyz n the Hood. Maya Angelou schreef poëzie, filmscenario’s en romans. Ze staat bekend als de geestelijk moeder van Oprah Winfrey en schreef onder meer de autobiografische roman I know why the caged bird sings. Haar boek Just give me a cool drink of water ‘fore I die werd genomineerd voor de Pulitzer-prijs. In 2011 mocht de schrijfster uit handen van president Barack Obama de Presidential Medal of Freedom ontvangen.

Verwacht een ontspannen, zomerse avond met lekker eten, fijne muziek en een randprogrammering in het thema van de getoonde film!

Poetic Justice (1994)
Regie: John Singleton
Met: Janet Jackson, Tupac Shakur, Maya Angelou
Bekijk de film op IMDb


Dit programma is een coproductie van Read My World, Stichting Tolhuistuin, Metro54, Full Color Entertainment en SLAA.

Dit is het oude programma, op 3 juli 2024 maken we het nieuwe programma bekend!