In het programma op de derde dag onder anderen Adriaan van Dis, Dyah Merta, Gustaaf Peek, Sahand Sahebdivani, Akwasi en Christine Otten.
Drie dichter-performers van Poetry Circle Nowhere en solo-performer Babs Gons hebben zich laten inspireren door de woorden en verhalen van de gastschrijvers uit Zuidoost-Azië. Speciaal voor Read My World hebben zij nieuw werk gemaakt, waarin ze op persoonlijke wijze meeslepende muziek en zinnenprikkelende woorden aan elkaar vlechten.
Met/with Sjaan Flikweert, U.N.O.M. (Jörgen Gario), Alienkid (Saleha Alladien), Babs Gons
Elk land heeft zijn literaire helden: ze vertellen het verhaal van een land en zetten zo een land op de kaart. Multatuli’s Max Havelaar wordt vaak aangehaald als hét boek dat het begin van het einde van het Nederlands kolonialisme in Indonesië inluidde. Kartini was een Javaanse prinses die schreef over de onderdrukte positie van de vrouw in Indië. Multatuli en Kartini worden door Gustaaf Peek en Dyah Merta (Indonesië) gelezen en met elkaar vergeleken
Met: Gustaaf Peek, Dyah Merta Moderator: Wim Brands
Literair Café Literaire ontmoetingen vinden plaats in het Literair Café van Read My World. Laat je meevoeren naar Zuidoost-Azië en kom met een drankje in je hand luisteren naar sprankelende optredens en verrassende gesprekken.
De keuze van Kadek Krishna Adidharma (17-18)
Curator Kadek Krishna Adidharma (Indonesië) licht zijn festivalselectie toe. De auteurs Seno Gumira Ajidarma, Dyah Merta en Laksmi Pamuntjak stellen zich, natuurlijk met voordrachten uit hun werk, uitgebreid voor aan het publiek.
PS Post Scriptum|Poëziesalon (18-20)
Rozalie Hirs en Lieke Marsman gaan in gesprek met dichters Anneke Brassinga en Annemieke Gerrist over hun dichterschap en hun werk, om vervolgens het glas met elkaar te heffen. Een soort vrijdagmiddagborrel, maar dan met inhoud, en niet per se op vrijdag. Besloten programma: aanmelden via poeziesalon@gmail.com
Filmvertoning No False Echoes van Wendelien van Oldenborgh (20-21)
Hoe kun je als burger je stem verheffen? No False Echoes van kunstenaar Wendelien van Oldenborgh is een associatieve film over de vraag hoe open of gesloten het publieke debat gevoerd wordt in Nederland, het huidige Indonesië en voormalig Nederlands-Indië. Curator van het festival Kadek Krishna Adidharma reageert in een nagesprek, dat wordt geleid door Chris Keulemans.
Be A Nelson (21-22)
Initiatiefnemer van het nieuwe pareltje in Amsterdam: Het Mandelahuisje, Ilco van der Linde stelde het boek ‘Be a Nelson’ samen. Ilco is de founder van de bevrijdingsfestivals, en het wereldwijde project MasterPeace. Een idealist in hart en nieren, een doener en een inspirator. In het literair café gaat Ilco in gesprek met festival curator Kadek Krishna Adidharma en Farish Noor over de betekenis van het gedachtengoed van Nelson Mandela in hun regio. Programmamaker en muziekrecensent Jair Tchong leidt het gesprek.
Zaterdagavond worden er vuren ontstoken in de mooiste tuin van Amsterdam. Muzikanten en verhalenvertellers nemen rond die vuren plaats om zingend en vertellend de nacht in te luiden. Schuif aan en je vindt hier bijvoorbeeld theatermaker en schrijver Ogutu Muraya met zijn even komische als indringende en even persoonlijke als maatschappijkritische verhalen. Marijn Visser put uit zijn eigen leven en alles om hem heen om aan het vertellen te slaan. Sahand Sahebdivani sleurt met zijn vertelkracht iedereen zijn rijke verbeelding in. Violist Dolan Jones en zijn trawanten leiden je dansend de nacht in met opzwepende klezmer. Laat je door de tuin dolend en in het vuur turend meeslepen naar alle uithoeken van taal, klank en wereld.
Met: Ogutu Muraya, Marijn Visser, Sahand Sahebdivani, Dolan Jones, Amartey, Mischa Andriessen, Eva Waterbolk, The Soul Travelers, Gabriel Aguilera Valdebenito. In samenwerking met Café Mezrab en Zwerfklank Festival.
In de romans over zijn jeugd, Nathan Sid (1983), Indische Duinen (1994) en Familieziek (2002), gaat Adriaan van Dis uitgebreid in op zijn Indische achtergrond. Uit zijn werk en ook uit interviews komt naar voren dat hij deze achtergrond als traumatisch ervaren heeft en nooit echt heeft kunnen aarden in een gezin waarbinnen de heftige oorlogservaringen voor veel spanningen zorgden. In de tv-serie Adriaan van Dis in Indonesië ging hij op zoek naar de sporen van dit historische en persoonlijke verleden. In zijn nieuwste roman, Ik kom terug (2014), staat het (aflopende) leven van zijn moeder centraal. Pas op zeer hoge leeftijd kon zij over haar Indische verleden vertellen en hoewel Van Dis niet weet wat zijn moeder verzint en wat echt is, krijgen hij en de lezer meer inzicht in de invloed die het verleden op ons functioneren als mens heeft. Chris Keulemans gaat hierover nader met hem in gesprek tijdens Read My World.
Hiphop-artiest Akwasi gaat in deze literaire roadshow samen met schrijvers Christine Otten en Omar Musa (Australië) op zoek naar de verschillende sociale verhoudingen binnen hun werk. Paul McCartney en Stevie Wonder zongen de legendarische woorden ‘Ebony, ivory, living in perfect harmony’. Maar wat betekenen deze epische woorden in de eenentwintigste eeuw? Verwacht hiphop, verwacht fragmenten uit romans.
Met: Akwasi, Omar Musa, Christine Otten. Regie: Kasper Kapteijn
Untuk Selalu (vrijdag + zaterdag) Untuk Selalu is een korte documentaire die een licht schijnt op de verschillen tussen de vier grootste groepen van Indonesische afkomst in Nederland: de Molukkers, de Indo’s, de Javaanse-Surinamers en de volbloed Indonesiërs. Regisseur: Andrea van den Bos, Ambar Surastri en Robbert Maruanaija (Nederland, 2015, 15 min) JALANAN (vrijdag) JALANAN is een bekroonde documentaire die de schaduwzijde van het leven in Indonesië laat zien aan de hand van de levens van de straatmuzikanten Ho, Boni en Titi. De film schildert een rauw en intiem portret van een volk en de situatie in hedendaags Indonesië. Regisseur: Daniel Ziv (Indonesië, 2013, 107 min, Engelse ondertiteling)
Een gesprek tussen schrijvers Tash Aw en Reggie Baay. Beide auteurs schreven zowel fictie als non-fictie waarin kolonialisme het onderwerp is. Literatuur waarin tevens een alternatief perspectief wordt gegeven op de eigen vaderlandse geschiedenis. Kunnen romans bijdragen aan een minder eenduidig begrip van het gedeelde verleden? Met: Tash Aw, Reggie Baay. Een programma i.s.m. Stichting Tong Tong. Stichting Tong Tong (1960) is de oudste Indische culturele instelling van Nederland. Haar doelstelling is het stimuleren van de Indische cultuur en het bevorderen van de kennis over Indische mensen en hun (culturele) geschiedenis. Daarom geeft de stichting cultuurhistorische boeken uit, maakt tentoonstellingen en organiseert het Tong Tong Festival in Den Haag. Moderator: Wim Manuhutu
Dat woordje ‘terug’ is een korte muzikale voorstelling over het werk van Tjalie Robinson. Schrijver Renée van Marissing en muzikant/componist Sjoerd de Roij baseren zich op Robinsons ‘piekeransen’ en laten zich inspireren door de kritische blik, het poëtische taalgebruik en de ogenschijnlijk luchtige observaties van deze schrijver en journalist, wiens thuis ‘erg ver’ was. Bewonderaar en kenner Marion Bloem geeft een korte inleiding.
Met: Renée van Marissing, Sjoerd de Roij, Marion Bloem
In What Comes from Afar interviewen jongeren van verschillende Amsterdamse scholen The Venopian Solitude (Maleisië). Ze stellen uiteenlopende vragen over haar werk en de omstandigheden waaronder ze publiceert. De scholieren lieten zich ook door The Venopian Solitude inspireren en reageren met zelfgeschreven poëzie op thema’s uit haar werk.
Met: Amsterdamse scholieren, The Venopian Solitude, Kirsten van den Hul (moderator)
Feestelijke boekpresentatie Amba of de kleur van rood van Laksmi Pamuntjak. Xander Uitgevers nodigt je uit voor de officiële boekpresentatie van Amba of de kleur van rood, de Nederlandse vertaling van The Question of Red van de Indonesische bestsellerauteur Laksmi Pamuntjak. Amba of de kleur van rood is een hartverscheurend liefdesverhaal dat zich afspeelt tegen het decor van geweld en traditie. Laksmi Pamuntjak weeft een meesterlijk web van verhalen die raken aan het donkerste, bloederigste hoofdstuk van de geschiedenis van Indonesië, dat tot aan vandaag controversieel is. Het is meer dan een liefdesverhaal, meer dan een historische roman, het is de weerspiegeling van wat Indonesië vandaag de dag is: een moslimmeerderheid met moderne westerse en hindoestaanse invloeden. Schrijver Marion Bloem neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Wim Manuhutu leidt het gesprek.
In een meedogenloos ritme lezen dertig dichters elk drie gedichten voor: twee van zichzelf en één van een buitenlandse collega. Van podiumbeesten tot prevelaars, abstractici to anekdotici en guppies tot geriaten. Ze trekken zonder onderbrekingen voorbij en tonen in zo’n tweeënhalf uur hoe spannend, werelds, divers en vooral lees- en beluisterbaar poëzie is.
Met: Adriaan van Dis – Anna Enquist – Omar bin Musa – Lucas Hirsch – Kees ‘t Hart – Laksmi Pamuntjak – Sebastiene Postma – Bernice Chauly – Esther Jansma – Kees van Houte – Sanne Pieters – Alfian Sa’at – Maarten Buser – Jaap Blonk – Annemieke Gerrist – Ted van Lieshout – Anneke Brassinga – Else Kemps – Ineke Riem – Hester Knibbe – Ramona Maramis – Daan Zijen – Ricardo Domeneck – Kim Moore – Barney Agerbeek – Saskia Stehouwer – K. Michel – Lieke Marsman – Rozalie Hirs – Rens van der Knoop