Read My World Festival // Dag 2

2 okt 2015
GEWEEST

In het programma op de tweede dag o.a. Ester Naomi Perquin, Kadek Krishna Adidharma, Franca Treur, Rocky Tuhuteru en Manon Uphoff.


Programma vrijdag 2 oktober

What comes from afar

In What Comes from Afar interviewen jongeren van verschillende Amsterdamse scholen The Venopian Solitude (Maleisië). Ze stellen uiteenlopende vragen over haar werk en de omstandigheden waaronder ze publiceert. De scholieren lieten zich ook door Dyah Merta inspireren en reageren met zelfgeschreven poëzie op thema’s uit haar werk.
Met: Amsterdamse scholieren, Dyah Merta, Kirsten van den Hul (moderatie)

Literair Café

Verdiepende literaire ontmoetingen vinden plaats in het Literair Café van Read My World. Laat je meevoeren naar Zuidoost-Azië en kom met een drankje in je hand meepraten.

De keuze van Bernice Chauly (17.00 – 18.00)
De Maleisische curator Bernice Chauly licht haar festivalselectie toe. Tash Aw, Farish A. Noor, Omar Musa, Alfian Sa’at en The Venopian Solitude stellen zich, natuurlijk met voordrachten uit hun werk, voor aan het publiek.

Meet the authors: Alfian Sa’at (18.00 – 19.00)
Alfian Sa’at laat zien wat er in Singapore op straat gebeurt, achter de façades van de wolkenkrabbers die het beeld van de stadstaat bepalen. Sa’at draagt voor uit zijn werk en gaat in gesprek met dichter en programmamaker Frank Keizer.

Meet the authors: Tash Aw (19.00 – 20.00)
Bettine Vriesekoop gaat in gesprek met Tash Aw over zijn roman Five Star Billionaire, een mozaïekverhaal over vier Maleisiërs die een bestaan willen opbouwen in de metropool Shanghai. Het boek stond op de longlist van de Man Booker Prize 2013.

Meet the authors: Ricardo Domeneck (20.00 – 21.00)
Verlangens naar de lichamen van zijn geliefden, het plezier van de taal en naar Brazilië, een land in opstand dat dichter Ricardo Domeneck opnieuw wil opbouwen. Domeneck, een van de nieuwe stemmen in de Braziliaanse poëzie, draagt voor uit zijn nieuwe dichtbundel Het verzamelde lichaam. Moderator: Frank Keizer.

Meet the authors: Dyah Merta (21.00 – 22.00)
Dyah Merta roept in haar verhalen de schoonheid van Java op, en vertelt over de prijs die vooruitgang op het eiland heeft. Merta draagt voor uit haar werk.

Dubieuze geschiedenis (22.00 – 23.00)
Multatuli kent iedereen, maar wie heeft van Victor Ido gehoord? Alfred Birney laat in zijn essay De dubieuzen de onderbelichte kanten zien van de Nederlands-Indische literatuur. Programmamaker en onderzoeker Lisanne Snelders gaat met hem in gesprek over beeldvorming, gemengde afkomst en mooischrijverij.

Na afloop – 00:30: DJ Rob Manga

What’s in a name

Elle van Rijn schreef in haar roman Mijn naam is Nadra over het leven van de Nederlandse Berta Hertogh, die in 1942 werd geadopteerd door een Maleisische vrouw. Bernice Chauly (Maleisië) en Farish A. Noor (Maleisië) groeiden op met verhalen over hetzelfde meisje, maar dan verteld vanuit een ander perspectief. Zij leerden haar kennen als Nadra, een Maleisisch meisje dat werd ontvoerd door de Nederlandse staat. Chauly, Noor en Van Rijn gaan samen met televisiepresentator Rocky Tuhuteru in op dit bijzondere verhaal.
Met: Bernice Chauly, Farish A. Noor, Elle van Rijn, Rocky Tuhuteru

On the Move

Schrijvers verplaatsen zich graag en veel: soms uit noodzaak, soms uit een verlangen naar nieuwe werelden en perspectieven. Ook diverse internationale gasten van Read My World leven momenteel niet in het land waar hun wortels liggen. Welke verantwoordelijkheid brengt deze mobiliteit voor auteurs met zich mee? En wat betekenen verplaatsingen voor hun werk? Een gesprek over de vrijheid en de verantwoordelijkheid van de ontheemde schrijver.
Met: Omar Musa, Tash Aw, Farish A. Noor, Franca Treur, Xandra Schutte (moderator)

Toen & Nu

Waar Indonesië steeds meer de confrontatie met haar recente verleden aan probeert te gaan, stelt Maleisië alles in het werk om haar geschiedenis te herschrijven in dienst van de huidige politiek. Hoe met de narratieven van een cultuur wordt omgegaan verschilt: sommige verhalen worden vergeten, terwijl andere juist worden opgepoetst. Wie bepaalt wat bewaard blijft en in welke vorm?
Met: Kadek Krishna Adidharma, Seno Gumira Ajidarma, Peter van Dongen, Alfian Sa’at, Hilde Janssen (moderator)

Gevangenismonologen

Wat weet jij eigenlijk van het leven in de gevangenis? Heb je er weleens over nagedacht hoe het is om na lange tijd van gevangenschap te moeten terugkeren in de maatschappij? Samen met ex-gedetineerden schreven Manon Uphoff en Christine Otten twee theatermonologen, die worden opgevoerd door acteurs Mike Libanon en Yahya Gaier. Dichter Ester Naomi Perquin, die acht jaar lang werkzaam was als gevangenisbewaarder, leest voor uit haar bundel Celinspecties. Schrijver/dichter/performer Omar Musa (Australië/Maleisië) sluit het programma af met werk dat aansluit bij de verhalen van de ex-gedetineerden.
Met: Manon Uphoff, Christine Otten, Mike Libanon, Yahya Gaier, Ester Naomi Perquin, Omar Musa

Binnenplaats

Elk optreden van de jazz-formatie Boi Akih is een unieke ervaring vanwege de perfecte symbiose tussen de warme en kleurrijke stem van Monica en het inventieve gitaarspel van Niels. Dichter Joost Baars is met zijn uitgesproken zachte stem en zijn beschouwende poëzie dé onverwachte performer om zich aan te sluiten bij dit duo. Een betoverende ontmoeting tussen jazz en poëzie, een samensmelting van klank en woord.
Met: Boi Akih (Monica Akihary en Niels Brouwer), Joost Baars

Over de dood heen

Stel je voor dat je dood bent. Wat had je nog moeten zeggen en tegen wie? Met deze vraag gaan vier auteurs aan de slag. Ellen Heijmerikx, Kira Wuck, Alfred Birney en Seno Gumira Ajidarma (Verenigde Staten/Indonesië) schreven een monoloog vanuit het perspectief van een al dan niet fictief personage dat nadenkt over wat er nog gezegd had moeten worden. Een opdracht die het vervreemdend perspectief viert en zich zelfs door de dood niet laat stoppen.
Met: Kira Wuck, Alfred Birney, Ellen Heijmerikx, Seno Gumira Ajidarma, Rashid Novaire, Sietske Roscam Abbing (muziek)

Cinemasia

Untuk Selalu (vrijdag + zaterdag) Untuk Selalu is een korte documentaire die een licht schijnt op de verschillen tussen de vier grootste groepen van Indonesische afkomst in Nederland: de Molukkers, de Indo’s, de Javaanse-Surinamers en de volbloed Indonesiërs. Regisseur: Andrea van den Bos, Ambar Surastri en Robbert Maruanaija (Nederland, 2015, 15 min) JALANAN (vrijdag) JALANAN is een bekroonde documentaire die de schaduwzijde van het leven in Indonesië laat zien aan de hand van de levens van de straatmuzikanten Ho, Boni en Titi. De film schildert een rauw en intiem portret van een volk en de situatie in hedendaags Indonesië. Regisseur: Daniel Ziv (Indonesië, 2013, 107 min, Engelse ondertiteling)

Talkin’ ‘Bout Our Ge Ge Generation

Vier artiesten. Vier culturen. Vier talen. Wat gebeurt er wanneer vier artiesten, die elkaar nog nooit hebben ontmoet, één dag samenwerken aan één optreden? Kim Moore (Groot-Brittannië), Dennis Gaens (Nijmegen), The Venopian Solitude (Maleisië) en muzikant Zea (Friesland) zoeken het voor je uit. Ze laten een unieke verzameling gedichten en liedjes horen in het Engels, Nederlands, Fries en Bahasa Malaysia. Fusion performing op zijn best.
Met: Kim Moore, The Venopian Solitude, Dennis Gaens, Zea

Na afloop – 00:30: DJ Rob Manga

Read My World 2023 is helaas ten einde, maar volgend jaar zijn we terug! Volg ons op de socials voor het laatste nieuws.