Read My World Festival // Dag 2

7 okt 2016
GEWEEST

      

Een overzicht van de programma’s tijdens de tweede dag van het Read My World Festival in 2016.

Touki Delphine Experience

Wat begon als een gelegenheidsband tijdens de Europe Endless Express krijgt een vervolg op Read My World, waar de festivalband Touki Delphine Experience drie dagen lang schrijvers zal begeleiden met hoekige electro, lome midtempo beats en ratelende percussie. De coole gasten van TDE hebben een rep to protect op het gebied van film, theater- en popmuziek, en kunnen als geen ander on the spot improviseren met schrijvers, dichters en zangers. Op vrijdag en zaterdag gaan ze dit vanaf 21.00 uur elk heel uur in de foyer laten horen en zien!

De Wetenschap Van Het Afscheid

De wetenschap van het afscheid is een korte muzikale voorstelling waarin schrijver Renée van Marissing en pianist Nora Mulder zich verhouden tot het verhaal van de vertelster uit Oksana Zabuzhko’s Veldonderzoek naar Oekraïense seks. Het verhaal van een vrouw die zich in een wervelende tirade los probeert te vechten van de resten van een voorbije relatie en van haar vaderland om zichzelf bevrijd te kunnen voelen.

Feminist Futures

Feminisme is overal, van Twitter tot in de literatuur. Gelukkig hoeft de emancipatiebeweging van nu niet vanuit het niets te beginnen. Drie grote feministische auteurs, Anja Meulenbelt, Astrid H. Roemer en Oksana Zabuzhko, die met hun boeken stuk voor stuk de bakens verzetten, staan zij aan zij met een nieuwe generatie feministisch talent, vertegenwoordigd door Victoria Amelina en Mia You.

Books Are Weapons

Books are weapons is een uitdagende theatrale en muzikale performance over de bevrijdende rol van literatuur. Twee schrijvers (Özcan Akyol, Christine Otten), een dichter (Iryna Vikyrchak) en een rapper (Lamyn Belgaroui) hebben zich met hun werk letterlijk de wijde wereld in geschreven (of gevochten). Hun werk is een wapen om de complexe werkelijkheid te lijf te gaan.

Op De Grens

De grens bepaalt waar het eigene ophoudt en het andere begint. Maar hoe scherp is die scheiding? Het grensgebied van Polen en Oekraïne is rijk aan gedeelde geschiedenis. Omdat Rusland de grenzen wil verschuiven, is Oekraïne in oorlog verwikkeld. Grenzen bepalen daarmee continu de loop van de geschiedenis. Ziemowit Szczerek uit Polen en Fleur de Weerd uit Nederland nemen je mee naar de grenzen van Polen, Oekraïne en Rusland.

De Taal Van Het Beest

Kunnen dieren praten? Hoe communiceren niet-menselijke wezens met elkaar en met ons? Zijn literatuur en kunst in staat het zwijgende dier een stem te geven, door middel van empathie, verbeelding – of iets anders? De Poolse dichteres Julia Fiedorczuk en de Nederlandse filosofe, schrijfster, singer-songwriter en beeldend kunstenares Eva Meijer gaan hierover met elkaar in gesprek, zowel vanuit hun eco-kritische perspectief als aan de hand van voorbeelden uit hun eigen werk.

Hartland Europa

Nu Europa steeds meer onthecht raakt en de Europese landen zich steeds onafhankelijker profileren wordt de zoektocht naar de Europese identiteit diffuser. De Oekraïense schrijver Andriy Lyubka en de Poolse journalist/essayist Mariusz Szczygieł zijn elk op hun manier gefascineerd door de Europese ‘ander’. De hoofdpersoon van Lyubka’s meest recente roman Karbid graaft een tunnel onder de grens van Oekraïne met de Europese Unie, om zijn land voorgoed met het continent te verbinden. Szczygieł, die zichzelf als een ‘crypto-Tsjech’ beschouwt, vindt in de cultuur van zijn zuiderburen de ideale remedie tegen Poolse pathos en tragiek. Een verkenning van individuele en nationale zelfidentificatie tegen de achtergrond van de recente politieke aardverschuivingen in Oekraïne en Polen.

Literature and Politics

Does one precede the other? Ever since people study literature the question arises: does fiction follow or does it shape reality? It is obvious – from allegories on people living in caves via descriptions of utopian islands to present day dystopian novels – the two cannot exist without one another. Both deal with imagination and reflection, and sometimes the lines blur. In the recent histories of both countries we have seen many events happening we never thought of, we even never imagined, or did we? In a public talk Jaś Kapela of Krytyka Polityczna Poland and Anna Kravets of Krytyka Polityczna Ukraine will discuss these questions with writers Olga Tokarczuk and Andrey Kurkov whom both lived through various political regimes in their countries. How do they think about the relation between literature and politics? Or: what role does literature play in their countries? This programme is supported by European Cultural Foundation (ECF).

Movies That Matter

18:00-22:30
Ukrainian Sheriffs (18:00-19:30)

Regie: R. Bondarchuk (Duitsland, 2015, 85’, Engelse ondertiteling) Op het platteland van Oekraïne is een groot tekort aan politiemensen. Om deze lacune op te vangen is men in Stara Zburivka op het lumineuze idee gekomen om de sterkste en slimste mannen van het dorp tot sheriffs te benoemen. Het droogkomische plattelandsleed wordt doorkruist door de rap naderende oorlog, die de mannen dwingt tot het maken van essentiële keuzes.

Ida (19.45-21:10)

Regie: P. Pawlikowski (Polen, 2013, 80’, NL ondertiteling) Polen, 1962. De wees Anna staat op het punt om haar geloften af te leggen bij de kloosterschool. Maar alles verandert als blijkt dat ze nog een levende tante heeft, Wanda. Anna ontdekt dat ze van Joodse afkomst is, dat haar echte naam Ida luidt en wordt geconfronteerd met de grimmige waarheid over haar familie.

Alisa in Warland (21.15-22:30)

Regie: A. Kovalenko (Oekraïne, 2015, 75’, Engelse ondertiteling) Alisa is student aan de filmacademie in Kiev wanneer de inwoners daar de straat op gaan om het aftreden van hun president eisen. Alisa pakt de camera en begint een reis door Oekraïne om de onrust te begrijpen. Onderweg wordt ze geconfronteerd met beschietingen, bomexplosies en de schrijnende gevolgen van de oorlog voor de bevolking. Als ze gearresteerd wordt, wordt Alisa zelf onderdeel van de oorlog.

PoëzieRevue

11:15-12:45/14:00-15:30
In een flitsend theaterprogramma presenteren meer dan 30 Amsterdamse jongeren hun eigen gedicht, geïnspireerd op het werk van gasten van deze editie van Read My World. Tussendoor kun je luisteren naar live muziek en spinnen en tollen breakdancers over het podium.

Fotografie: Richard Tas

Read My World 2023 is helaas ten einde, maar volgend jaar zijn we terug! Volg ons op de socials voor het laatste nieuws.