Read My World Festival // Dag 1

6 okt 2016
GEWEEST

      

Whatever happens,
the sky will be with you.
– Iryna Vikyrchak

Gewoon uit nieuwsgierigheid: wat weet je van Oekraïne en Polen als je wat je via het nieuws hebt vernomen buiten beschouwing laat? Wat weet je over de gebruiken, het landschap, de mensen? Wat weet je over het eten, de cultuur, de literatuur? Voor velen is het antwoord op al die vragen: niets. En juist daarom is Read My World een van de belangrijkste festivals van deze tijd.

Read My World pretendeert niet alles van de regio die tijdens het festival centraal staat te weten, maar nodigt de literaire stemmen van daar uit om hier bepaalde aspecten uit te lichten. Volgens mij was er geen beter moment om een literatuurfestival omtrent Polen en Oekraïne naar Nederland te halen. Het overblijfsel van het Oekraïne-referendum smeult nog na, Rutte riep onlangs de Tweede Kamer bijeen voor een nadere beschouwing van de uitslag en tegelijkertijd doemde er een fel omstreden anti-abortuswet in Polen op die massaal werd weg geprotesteerd.

Polen en Oekraïne. Twee landen die turbulente tijden doormaken. Volgens de festivalorganisatie staan schrijvers op geen andere plek zo in de frontlinie en is nergens de stem van papier zo luid.

Lees het hele verslag van Sanne Pieters hier (PDF)


Programma 6 oktober

Openingsavond

Vanavond trappen we de vierde editie van het festival af met onze Poolse en Oekraïense auteurs op het podium. In een wervelend tempo stellen zij zich aan u voor. Speciaal voor Read My World zal daarnaast de veelvuldig gelauwerde Ilija Trojanow een keynote speech verzorgen waarin hij nader zal in gaan op de dilemma’s van een documentair schrijver. Veelzijdig performancekunstenaar Babs Gons zal samen met de Touki Delphine Experience band een theatrale impressie geven van haar grenzeloze Europa. Dit alles onder de bezielende leiding van Chris Keulemans. Touki Delphine DJ Experience sluit feestelijk af in de foyer.

Read My World 2023 is helaas ten einde, maar volgend jaar zijn we terug! Volg ons op de socials voor het laatste nieuws.