Zus & Zo: Ontmoeting met Gloria Wekker

10 okt 2020
15:00 uur

“For women, the need and desire to nurture each other is not pathological but redemptive, and it is within that knowledge that our real power I rediscovered. It is this real connection which is so feared by a patriarchal world. Only within a patriarchal structure is maternity the only social power open to women.”

– Audre Lorde

Tijdens deze ontmoeting geeft Gloria Wekker een lezing, geïnspireerd door het werk van Audre Lorde, over het belang van safe spaces voor zwarte queer en trans vrouwen. Audre Lorde was een Caraïbisch-Amerikaanse schrijfster, dichteres, feministe en activiste die zich identificeerde als “black, lesbian, mother, warrior, poet”. Haar werk en activisme hebben een grote invloed gehad op het feministisch denken en de literaire wereld.

Tot op heden is zij een inspiratiebron voor velen en blijft haar oeuvre relevant en urgent. Aan de hand van haar essays, gedichten en korte verhalen verbinden we de thema’s intersectionaliteit en solidariteit met zusterschap in een intieme setting. In 1984 werd Gloria Wekker medeoprichter van de actiegroep “Sister Outsider”, met als doel om de zwarte vrouwencultuur en die van zwarte lesbische vrouwen in het bijzonder, zichtbaar te maken. De actiegroep Sister Outsider werd vernoemd naar de gelijknamige essaybundel van de Amerikaanse feministe en schrijfster Audre Lorde.

Gloria Wekker introduceerde het begrip intersectionaliteit in Nederland in de bundel Caleidoscopische Visies; de zwarte, migranten en vluchtelingen vrouwenbeweging in Nederland (met Botman, M. en N., Jouwe), 2001. Daarna schreef zij o.a. The Politics of Passion; Women’s sexual Culture in the Afro-Surinamese Diaspora (Columbia University Press, 2006), waarvoor zij de Ruth Benedict Prize van American Anthropological Association ontving in 2007. Tijdens deze ontmoeting ga je met een kleine groep in gesprek met Gloria Wekker waar ruimte is om vragen te stellen en persoonlijke verhalen te delen. *Voor deelname aan deze bijeenkomst is het niet verplicht om het werk van Audre Lorde te hebben gelezen

Read My World 2023 is helaas ten einde, maar volgend jaar zijn we terug! Volg ons op de socials voor het laatste nieuws.