The Happy Killjoy

3 sep 2021
21:30 uur
Expozaal

Feminist killjoys verpesten de sfeer. Ze lachen niet om een seksistische of racistische grap tijdens een familiedinertje. Ze wijzen ongevraagd problemen aan, staan in de weg van andermans geluk en laten je achter met een ongemakkelijk gevoel.

Volgens Sara Ahmed is Killjoyen is een noodzakelijk en onvermijdelijke feministische praktijk. Feministen, zo schrijft ze, ‘verstoren het hele idee dat geluk op specifieke plekken te vinden zou zijn’. Waarom zouden we ernaar verlangen om een happy housewife te zijn of domestic bliss na te jagen, als deze ideeën van geluk de sociale normen versterken en ons beperken in onze mogelijkheden?

In dit programma gaan we op zoek naar wat het betekent om een killjoy te zijn en hoe we onze ideeën van geluk opnieuw kunnen formuleren. Hengameh Yaghoobifarah vertelt hoe het is om Queer Muslim Killjoy te zijn en Luanda Casella laat zien welke tools je kunt gebruiken om te killjoyen en begrippen als verzet en geluk opnieuw te definiëren.

Ze gaan in gesprek met moderator Rasha Hilwi, zelf ook een overtuigd killjoy.

‘There can be joy in killing joy. Kill joy, we can and we do. Be willful, we will and we are.”
– Sara Ahmed, ‘Feminist Killjoys (And Other Willful Subjects)’

Read My World 2023 is helaas ten einde, maar volgend jaar zijn we terug! Volg ons op de socials voor het laatste nieuws.