HüzünProject: Inez Piso & Nihat Karataşlı

13 okt 2018
17:00 uur

Het ‘HüzünProject’ is een samenwerking tussen Nihat Karataşlı en Inez Piso. Zij nemen Hüzün, een Turks woord voor een emotie, dat als onvertaalbaar bekendstaat, als het startpunt voor dit project dat wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds and Koc University in Istanbul. In plaats van aan te nemen wat er in het woordenboek staat, zoeken Karataşlı en Piso naar de grenzen van taal en vertaalbaarheid, en staan zij stil bij de verschillende reacties op één woord.

Gebaseerd op Turkse literatuur waarin Hüzün onvertaalbaar is gebleven, maken ze een groeiend archief dat bestaat uit video-interviews met vertalers, linguïsten, psychologen en andere individuen die reflecteren op het woord Hüzün. Deze interviews vormen de basis voor het ontwerpen van een A.I. (Artificial Intelligence), die zal proberen de betekenis te leren van dit ongrijpbare woord. De expeditie is een poging om de grenzen van het menselijke te overschrijden op het gebied van leren, taalgebruik en het voelen én uitdrukken van emotie.

Tijdens dit programma wordt het publiek uitgenodigd om mee te denken over de betekenis van Hüzün vanuit hun eigen beleving. Daarnaast wordt de definitie geactualiseerd en kan (taal)grenzen overschrijden.

Read My World 2023 is helaas ten einde, maar volgend jaar zijn we terug! Volg ons op de socials voor het laatste nieuws.