Hirak: Imagining Uprising

11 okt 2019
19:00 uur

De protestbeweging in Marokko wordt Hirak genoemd, wat letterlijk ‘beweging’ betekent. Zoals bij talrijke wereldwijde protestbewegingen is er ook in de Hirak een rol voor de kunsten weggelegd. Het verloop van de protesten is echter uniek en anders dan in omringende landen. Heeft de Hirak letterlijk een beweging voortgebracht in het literaire veld van Marokko, of is het daarvoor misschien nog te vroeg? 

In dit programma onderzoeken Marokkaanse schrijvers en journalisten wat en hoe groot de invloed van het protest op de literatuur op dit moment is. Aan de hand van teksten, persoonlijke verhalen en visies op de beweging gaan ze met elkaar in gesprek over het belang van en de wisselwerking tussen de Hirak en de literatuur. Begint de literatuur langzaam door te sijpelen in de beweging?

En hoe verwerken schrijvers de onrust in hun werk en welke verantwoordelijkheid dragen zij als we het hebben over het belang van de verbeelding in het bereiken van sociale veranderingen en het voorstellen van nieuwe vergezichten?

Zoals bij elke beweging zijn er ook binnen de Hirak elementen die het protest dwarsbomen of stimuleren. Is het een taak van de literatuur om de burgerlijke protestbeweging enkel te verbeelden of is de rol juist het verbeelden van de dromen van de mensen van een betere toekomst?

Met o.a. Yassin Adnan, Imad El Attabi en Karima Ahdad
Moderatie door Chris Keulemans
Translator: Bochra Laghssais

Taal: Darija met Engelse vertaling

Read My World 2023 is helaas ten einde, maar volgend jaar zijn we terug! Volg ons op de socials voor het laatste nieuws.