Wana Udobang

Wana Udobang (zij/haar) is schrijver, dichter, performer, curator en verhalenverteller. Ze bracht drie spoken word-albums uit met de titels Dirty LaundryIn Memory of Forgetting en Transcendence. Haar werk als performer bracht haar in Afrika, Europa en de VS. Ze werkte eveneens voor het Edinburgh International Festival, Bristol Festival, het Deutsches Museum en Fonds SozioKultur. Thema’s in haar werk onderzoeken vrouwelijkheid, herinneringen, genezing, vreugde en nieuwe verbeelding.

Wana heeft een journalistieke achtergrond en werkte voor The Guardian, Aljazeera, CNN en Observer. Ze produceerde en presenteerde documentaires voor BBC Radio4 en BBC World Service en is scenarist voor de bekroonde podcast Adventures from the bedrooms of African women. Haar filmwerk omvat de documentaires Sensitive Skin, Warriors en Nylon.

Haar projecten als curator omvatten ‘Strip’ voor de Rele-galerij en ‘Reclaiming the tongue’, een videoserie waarin geschiedenis, geografie en geheugen door voedsel worden verkend. Wana runt de poëzieworkshop Comfort Food, die herinneringen rond eten gebruikt als een kanaal om nieuwe gedichten te creëren. Ze cureert Culture Diaries; een archiefproject dat verhalen vertellen op meerdere platforms gebruikt om Afrikaanse kunstenaars te documenteren. In 2022 toonde ze haar eerste solo-multimediaproject Dirty Laundry, een meeslepende installatie van gedichten gedrukt op linnen dat aan waslijnen hangt. Ze ontving de inaugurele Ama Ata Aidoo Fellowship aan de Northwestern University.

VOLG OP INSTAGRAM