Uýra

Uýra, two-spirit uit de inheemse diaspora, is een bioloog met een master in Amazone Ecologie en werkt tevens als visuele kunstenaar. Daarnaast is ze als kunstdocent verbonden aan traditionele gemeenschappen. Ze leeft in een industrieel gebied in het midden van het bos, waar zij zichzelf transformeert in de “Walking Tree” gecreëerd met organische elementen. (Bekijk ook haar video’s onder aan deze pagina.)

Uýra belichaamt een wijd pallet aan narratieven door middel van haar fotografie, optredens en installaties. Door de lens van diversiteit kijkt zij naar levende systemen en hun inbreuk, naar dissidenten en hun functioneren en aanpassing. Ze (her)vertelt natuurverhalen en magische verhalen over de diaspora in het beboste stadslandschap.

Ze heeft ruim vijftig collectieve exposities gehad, nationaal en internationaal, en vijf solo-exposities, onder andere in het Museum voor Moderne Kunst in Rio de Janeiro. Uýra was deelnemer aan de Manifesta Biennale in Kosovo, de 34e editie van Biënnale, de 13e editie van de Architectuur Biënnale beide in Sao Paulo en de 1e editie van de Biënnale van de Amazone. Ze won awards van de EDP Award in de Kunsten in samenwerking met Tomie Ohtake Institute, de PIPA 2022 Award, de SIM Racial Equality Award 2023 en de FOCO Arte Rio 2023 Award.