Tatiana Nascimento

Tatiana is de moeder van Irê en non-binair. Ze is een schrijver, composer, zanger, vertaler en editor bij Cartonera Padê voor zwarte en/of queer schrijvers. Ze omarmt de krachten van de Wind en de Aarde die haar Orí (een metafysisch concept dat verwijst naar iemands spirituele intuïtie en bestemming) besturen in syntactische, fonetische, semantische en ‘affectieve disarchitectuur’. In haar werk vormt deze disarchitectuur in haar eigen woorden de ‘fundatie van ruis en stilte, de basis van plexussen, planeten en woorden’.

Haar poëtische creaties, muzikale producties en onderzoek dompelen zich onder in de betekenis, melodieën & loops van geluid waaruit voortdurend nieuwe arrangementen rondom dromen, affectie, zwartheid, cerrado (Braziliaanse savanna), de zee en moederschap ontstaan. Ze heeft inmiddels 14 boeken gepubliceerd. Haar bundel palavra preta was finalist bij de Jabuti Prijs voor Poëzie in 2022. Tatiana heeft werk van Audre Lorde, Gloria Anzaldúa, and Renee Gladman vertaald en is de organisator van de eerste Slam das Minas (Slam for Women) in Brasília. Ook entameerde ze trainingen rondom white privilege en whiteness in Brazilie.

Nascimento introduceerde de term “cuírlombismo” en opende daarmee een nieuwe weg voor interpretatie, kritiek en diffusie over zwarte LBGTQIA+ esthetische producties. Ze is een veelgebruikte referentie in academisch onderzoek over seksuele dissidentie en disasporische genderexpressies zowel in Brazilië als internationaal. Haar essay over dit onderwerp, disrupting the white colonial paradigm of pain, reframede de paradigma’s van onderzoek rondom de contemporaine, zwarte queerpoëzie.