Quinsy Gario

Quinsy Gario is een performancedichter en -kunstenaar uit Curaçao en St. Maarten. Zijn werk stelt dekoloniale herinnering centraal en verstoort de institutionele en interpersoonlijke normalisering van koloniale praktijken. Zijn meest bekende werk is Zwarte Piet Is Racisme (2011-2012). Gario is lid van het collectief The Family Connection, dat in 2005 werd opgericht door zijn moeder en tante Glenda en Gala Martinus. In zijn huidige onderzoek gaat hij op zoek naar nieuwe manieren om instituties te vormen.

Quinsy Gario studeerde Media Studies, Gender Studies en Postcolonial Studies aan de Universiteit Utrecht en haalde zijn Master bij het Artistic Research programma van de Koninklijke Academie voor Kunst in Den Haag. Hij won onder meer de Black Excellence Award 2016 en de Hollandse Nieuwe 12 Theatermakers Prijs 2011. Zijn werk was onder andere te zien in het Van Abbemuseum (Eindhoven), MACBA (Barcelona) en het Stedelijk Museum (Amsterdam). In 2021 was Gario kandidaat-Kamerlid voor BIJ1.

Links

‘“Kon ta ai swa?” Gentrificatie en grootkapitaal verdringen de lokale Curaçaose bevolking’, Quinsy Gario op Dipsaus Exclusives:

https://www.dipsaus.org/exclusives-posts/2019/9/22/kon-ta-bai-swanbspgentrificatie-en-grootkapitaal-verdringen-de-lokale-curacaose-bevolking