Nazmiye Oral

Nazmiye Oral (Hengelo, 1969) is een Turks-Nederlandse schrijfster en actrice. Ze speelde zowel in Nederland als buitenland in de theatervoorstelling ‘Gesluierde Monologen’, een stuk van Adelheid Roosen over islamitische vrouwen.

Oral is medeoprichtster van het ‘Zinaplatform’; een theaterinitiatief dat langs verschillende wijken in Nederland reist en gebruikmaakt van lokale verhalen en optredens geeft op straat of in huis. Van 2003 tot 2012 schreef zij tevens columns voor de Volkskrant.

In 2011 kwam haar debuutroman ‘Zehra’ uit, waarvoor zij genomineerd werd voor de E. du Perronprijs.

In 2015 stond ze op het podium, samen met haar moeder Havva, met de voorstelling Niet meer zonder jou tijdens het Holland Festival. In deze voorstelling gaat zij als afvallige dochter de confrontatie aan met haar moeder. De voorstelling toerde vervolgens door het hele land en werd in 2017 in New York opgevoerd tijdens het Crossing the Line festival.

In 2016 won zij de Gouden Kalf in de categorie ‘beste actrice televisiedrama’ voor haar rol in de film In vrijheid waarin zij een moeder speelt van een teruggekeerde Syriëganger.