Nancy Jouwe (Delft, 1967) is dochter van een Indische moeder en een Papua vader. Zij studeerde Vrouwenstudies en Cultuurgeschiedenis in Utrecht en York.
Jouwe werkte 20+ jaar in de NGO-sector als projectmanager, directeur en curator op het snijvlak van vrouwenrechten, transnationale bewegingen en kunst, cultuur & erfgoed. Ze werkt als onderzoeker, curator & projectleider op het gebied van culturele en sociale bewegingen in postkoloniaal Nederland en doceert bij de Universiteit Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, SIT en CIEE. Ze is vooral geïnteresseerd in vrouwenstudies, gender en etniciteit, Papua erfgoed en identiteit, en transculturele kunstprojecten.
Jouwe co-publiceerde verschillende boeken, waaronder Papua’s? Oja, die bestaan echt, he? Een inventarisatie van de Positie van Papuavrouwen in Nederland, 1958-1992 (met Marlise Mensink, 1993) en Caleidoscopische Visies. De zwarte, Migranten-en vluchtelingenvrouwenbeweging in Nederland (met Maayke Botman en Prof Gloria Wekker, 2000). In 2012 verscheen van haar hand Paradijsvogels in de polder. Papoea’s in Nederland, met foto’s van Bodil Anaïs.