Mona Eltahawy

Mona Eltahawy (Port Said, 1967) is een Egyptisch-Amerikaanse journalist en publicist voor o.a. The New York Times.

Ze schrijft met name over de rechten van vrouwen binnen de islam en over hervormingsbewegingen in de Arabische wereld, en is een bekende commentator over deze onderwerpen in de internationale media. Eltahawy heeft in Egypte, het Verenigd Koninkrijk, Saoedi-Arabië en Israël gewoond. Sinds 2000 woont ze in New York. Haar werk is enkele malen bekroond.

Al voor haar afstuderen in 1992 was ze actief als freelance journalist voor onder andere The Middle East Times, Reuters News Agency en The Guardian. Ze bouwde de jaren daarna een reputatie op als journalist met berichtgeving over anti-terreur campagnes in Egypte en de vredesonderhandelingen. In 1997 verhuisde ze tijdelijk naar Israël om vandaar verslag te doen van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Sinds 2000 woont ze in de Verenigde Staten waar ze het accent in haar werk verlegde van verslaggeving naar opinie en analyse. Haar columns en opiniestukken gaan vooral over de rechten van vrouwen binnen de islam, hervormingsbewegingen in de Arabische wereld, vrijheid van meningsuiting en het leven van moslims in niet-islamitische landen. Zij positioneert zich daarbij als een liberale feministische moslim. Haar columns en opiniestukken verschenen o.a. in The Washington Post, The International Herald Tribune.

Eltahawy is een veel gevraagde deskundige en commentator in programma’s van de BBC, CNN, Fox News, Al Arabiya en MSNBC. Ze heeft verschillende onderscheidingen en prijzen gekregen voor haar werk: de Cutting Edge Award (2006), EU Samir Kassir Award for Freedom of the Press (2008) en de Anvil of Freedom Award (2010).