Mira Feticu

Mira Feticu is schrijver van romans en non-fictie. Onder meer Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal, Al mijn vaders, Tascha, De ziekte van Kortjakje en Lief kind van mij verschenen van haar hand. Als journalist publiceert Feticu in Trouw, De Groene Amsterdammer, Wordt Vervolgd, Voertaal en diverse Roemeense media, en haar columns zijn regelmatig te lezen in De Standaard, Trouw en Den Haag Centraal, waar ze al jaren een vaste rubriek verzorgt.

Mira Feticu is ook performer. Samen met acteur Hans Dagelet bewerkte zij haar laatste roman, Al mijn vaders, en ze brengt die zelf op het podium. De voorstelling, die in première ging in Het Nationale Theater (Den Haag), gaat over het persoonlijke verhaal van hoofdpersonage Myra – dat tegelijk ook staat voor de recente geschiedenis van Europa. Al mijn vaders is het verslag van een persoonlijk en historisch trauma van een migrante die een groot geloof heeft in de helende kracht van klassieke Europese literatuur. Daarmee is het stuk tevens een ode aan de literatuur als vitale kracht.

Mira Feticu, die een PhD in de Literatuurwetenschap heeft, doet voor journalistieke organisaties ook onderzoek naar migranten uit Oost-Europa, geeft lezingen over literatuur, Roma-cultuur, antisemitisme in Oost-Europa en totalitarisme. Ze interviewt schrijvers, modereert literaire middagen en ze zingt in de taal van het dorp aan de voet van de Karpaten waar ze is geboren.

Op 18 februari 2023 werd in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag het nieuwe boek van Mira gepresenteerd: Geheugen, geschiedenis, beschaving: een lofzang op de bibliotheek. Er was al veel media-aandacht voor het boek: Mira was onder meer te gast bij De Taalstaat en Nooit Meer Slapen op Radio 1. Terugluisteren kan hier en  daar. De Volkskrant schreef  een korte recensie, en Michel Krielaars wijdde  een prachtige column aan het boek in NRC Handelsblad. In Bibliotheekblad verscheen een lovend tweeluik van Mark Deckers. Hier kunt u het lezen.

In Vlaanderen was Mira te gast bij De Wereld van Sofie op Radio 1 en werd ze geïnterviewd door Knack. Terugluisteren kan hier, en nalezen kan  daar.

Op 28 maart 2023 werd bekend gemaakt dat Mira op de shortlist staat van de Jan Hanlo Essayprijs 2023, met Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal.