Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra (1981) studeerde theologie met als doel conflictbemiddelaar te worden. Voor het zover kwam rolde ze het theater in en inmiddels werkt ze als dichter, schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker. Met haar dichtbundels en romans won ze verschillende literaire prijzen en haar laatste roman werd in acht landen vertaald.

Sinds 2019 schrijft Marjolijn van Heemstra voor De Correspondent over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. In het voorjaar van 2021 verscheen In lichtjaren heeft niemand haast.

Daarnaast maakt ze regelmatig podcasts (Sør (2018), Stadsastronaut (2019), De Binnenbühne (2020)) waarin ze je meeneemt in haar zoektochten.

De voorstellingen van Marjolijn van Heemstra (recent; Voyagers (2020), Lawrence of Arabia (2019), Stadsastronaut (2019)) zijn poëtisch, persoonlijk en geëngageerd. Ze schrijft en speelt bijna altijd zelf, soms met een niet-professionele speler naast zich. In haar genuanceerd activistische voorstellingen geeft ze inzicht in haar eigen onderzoek. Op een toegankelijke manier onderzoekt ze steeds weer hoe we anders kunnen nadenken over onszelf en de wereld.

Het komende jaar zal ze zich als theatermaker voornamelijk bezighouden met het oprichten van Sterrenwacht Vliegenbos, een project waarin ecologie, poëzie en buurtverhalen bij elkaar komen. Met een groep buurtgenoten onderzoekt ze op de donkerste plek van Amsterdam wat het verlies van de nachtelijke duisternis betekent voor onze samenleving en ons ecosysteem. Een herstelproject voor zowel het sociale als het ecologische weefsel van een diep verdeelde Amsterdamse wijk. In 2022 gaat de voorstelling die voortvloeit uit dit project op tournee.

foto: Bowie Verschuuren