Mahi Binebine

Kunstenaar en schrijver Mahi Binebine (1959) groeide op in Marrakesh. Hij verhuisde in 1980 naar Parijs om zijn studie wiskunde te vervolgen aan de Universiteit van Parijs. Na zijn afstuderen heeft hij 8 jaar les gegeven om zich daarna aan het schrijven en schilderen te wijden.

Zijn schilderijen zijn opgenomen in een groot aantal musea, waaronder het Guggenheim Museum in New York en het Marrakesh Museum. In 2011 ontving hij in Rabat de Trophée international de la Diplomatie publique, sector cultuur. De prijs werd uitgereikt voor zijn bijdrage aan de uitstraling van Marokko in het buitenland. Samen met zijn landgenote Fathiya Tahiri vertegenwoordigde hij Marokko tijdens de 53e Biënnale van Venetië in 2009.

Mahi Binebine schrijft romans die vertaald zijn in een tiental talen. Met zijn eerste roman, Le Sommeil de l’esclave (1992), won hij de Prix Méditerranée. In 1999 verscheen de roman Cannibales. Dit is het enige werk van Binebine dat in het Nederlands is vertaald en gaat over een groepje vluchtelingen dat op het strand van Tanger op een mensensmokkelaar wacht die hen zal overzetten naar Europa. Zijn roman Les étoiles de Sidi Moumen is in 2012 verfilmd en is gebaseerd op de zelfmoordaanslagen die plaatsvonden op 16 mei 2003 in Casablanca waarbij 45 mensen werden gedood. Medio april 2019 verschijnt zijn nieuwste roman Rue du Pardon.

Als filantroop ondersteunt Binebine diverse kleinschalige culturele instellingen in heel Marokko.