Maartje Jaquet

Maartje Jaquet studeerde Nederlands aan de UvA en Grafisch Ontwerpen aan de Rietveld Academie. Ze is op allerlei gebieden werkzaam geweest: docent NT2, grafisch ontwerper, videokunstenaar, fotografie, poëzie, collage.

In 2016 deed ze een artist residency in Noord Marokko (Tétouan en Chefchaouen) om zich te wijden aan het tekenen en schilderen van mensen op straat. Daar kwam haar publicatie ‘TWIZA’ uit voort, een samenwerking met schrijvers van Nederlandse en van Marokkaanse afkomst (onder wie Asis Aynan en Nisrine Mbarki). Via via leerde ze steeds meer kunstenaars met een Berberse achtergrond kennen. Ze raakte gefascineerd en volgde taallessen Tarifit, de Noord Marokkaanse variant van het Tamazight (Berbers).

Ze vertaalde gedichten van en met Mimoun Essahraoui uit het Tarifit naar het Nederlands. Het portretteren van mensen werd haar grote liefde. Daarmee verdient ze tegenwoordig, in combinatie met kunstprojecten op basisscholen, haar brood. Voor de Berberbibliotheek tekende en ontwierp ze het omslag van Vallende tijd.

 Volg Maartje Jaquet op Facebook