Karsu

Zangeres en pianiste Karsu Dönmez (Amsterdam, 1990) heeft in haar nog jonge carrière al in meer dan twintig landen opgetreden, stond drie keer in de befaamde Carnegie Hall in New York en speelde twee keer op het North Sea Jazz Festival.

In 2012 verscheen haar debuutalbum ‘Confession’, dat lovende kritieken kreeg zoals bijvoorbeeld vier (van de vijf) sterren van NRC en van Nu.nl, de Telegraaf schreef “bruisende plaat” en Trouw “Confession verraadt een vedette in de dop”. In september 2015 verscheen haar tweede studioalbum ‘Colors’, dat wederom warm werd ontvangen (de Telegraaf “We gaan nog lang plezier van haar hebben” en muziekmagazine OOR “een zeer kleurrijk vervolg in een ongetwijfeld nog heel lange en verrassende loopbaan”) en waarvoor ze in juni 2016 de Edison Jazzism Publieksprijs in ontvangst mocht nemen. In 2017 speelde ze in de theaters ‘Play My Strings’, waarin ze voor het eerst een diepere inhoudelijke invulling gaf aan haar theaterconcert. Het Parool gaf Karsu vier (van de vijf) sterren: “Haar stem is een machtig wapen dat in het Engels kraakhelder en zeer toegankelijk klinkt, terwijl hij in het Turks ontroert en mystificeert.” en “Bruggenbouwer is een te zwak woord, Karsu ziet het water niet eens.”

Karsu heeft net een tour afgerond over het leven van Atlantic Records oprichter Ahmet Ertegun en staat nog één maal op de planken met haar strijkers in het Concertgebouw. Maar op 11 oktober zal ze een paar liedjes uit haar repertoire voor ons komen zingen.

Haar voornaam verwijst naar Karsuköyü, geboorteplaats van haar ouders.