Imetlaâ

In 1996 vonden de muzikanten achter de band Imetlaâ de weg naar het maken van professionele muziek, voor de grap besloten ze mee te doen aan de talentenjacht Plankenkoorts waar ze voor werden gevraagd. Alle leden van de band maakten al eerder muziek, maar geen van hen was professioneel muzikaal bezig.

Voor dit optreden had de band een naam nodig. Tal van briljante namen passeerden de revue, allen zo briljant dat ze al door andere bands gekozen bleken te zijn. Een naam waar alle leden door gecharmeerd waren, maar waar men ook twijfels over had, is de naam Imetlaâ. Voor de leden van de band stond deze naam voor kosmopolieten, immigranten en wereldburgers, voor de meeste Riffijnen had de naam echter ook een negatieve klank. De naam Imetlaâ staat namelijk in het Riffijns tevens voor zwervers en thuislozen. Na lang wikken en wegen is deze naam toch aangehouden omdat de band geen betere naam in het Tamazight kon vinden voor de term immigranten. Een andere reden voor deze keuze was gewoonweg om het gegeven dat de naam Imetlaâ hen op het lijf geschreven stond. De band zou Imetlaâ gaan heten en de interpretatie van de naam zou aan het publiek worden overgelaten.

Nadat Imetlaâ prompt de talentenjacht won, kreeg de band de impuls die nodig was om door te gaan met het maken van professionele muziek. Een kleurrijke, grenzeloze Amazigh-Nederlandse band werd geboren en sindsdien treedt Imetlaâ op in diverse podia en evenementen.