Gloria Wekker is sociaal en cultureel antropoloog, met specialisaties op het gebied van Gender Studies, Seksualiteitsstudies, African American Studies, en Caribbean Studies. Zij werkte als Hoogleraar Gender Studies aan de Faculteit Geesteswetenschappen, Universiteit Utrecht, en sinds 2012 is zij emerita. In 2019- 2020 bezet zij de Koning Willem-Alexander Leerstoel in Lage Landen Studies aan de Universiteit van Luik, België.
Zij introduceerde het begrip intersectionaliteit in Nederland in de bundel Caleidoscopische Visies; de zwarte, migranten en vluchtelingen vrouwenbeweging in Nederland (met Botman, M. en N., Jouwe), 2001. Daarna schreef zij o.a. The Politics of Passion; Women ́s sexual Culture in the Afro-Surinamese Diaspora (Columbia University Press, 2006), waarvoor zij de Ruth Benedict Prize van American Anthropological Association ontving in 2007. In 2016 kwam White Innocence. Paradoxes of Colonialism and Race in the Netherlands uit, dat veel stof deed opwaaien in binnen- en buitenland. Zij schreef meer dan 100 artikelen, die o.a. in het Spaans, Bulgaars en Mandarijn zijn vertaald. Zij heeft adviesfuncties voor de Nederlandse overheid vervuld op de terreinen van minderheden-, gezondheidszorg – en emancipatiebeleid. In 2015 en 2016 was Wekker lid voorzitter van de Commissie Diversiteit aan de UvA.
In 2017 werd zij gekozen tot een van de tien meest invloedrijke Nederlandse wetenschappers en ontving zij de prestigieuze Joke Smit Prijs voor haar activiteiten ten behoeve van de emancipatie van zwarte, migranten en vluchtelingenvrouwen. Wekker schrijft ook korte verhalen en poëzie.