Fedwa Misk

De feministische schrijver, activist en journalist Fedwa Misk (1981) schrijft onder andere voor de Franse krant Le Courier de L’Atlas, het magazine Women of Morocco en ze richtte de populaire blog Qandisha op. Sinds 2015 is zij verantwoordelijk voor de cultuursectie in het wekelijkse La Vie Eco en organiseert ze regelmatig gesprekken op literaire festivals en tentoonstellingen.

Tijdens de Arabische Lente merkt Fedwa Misk op dat er geen hoorbare vrouwelijke stem is in de Marokkaanse media, dus lanceert ze eind 2011 de vrouwen- en feministische Qandisha-website, die uitgroeit tot spreekbuis van Marokkaanse vrouwen met verschillende achtergronden. De site is sindsdien regelmatig doelwit van haatmail en bedreigingen. Qandisha zal binnenkort opnieuw worden gelanceerd.

In 2012 publiceerde ze haar eerste roman Capharnaüm.

Van 2015 tot 2016 produceerde ze voor UNESCO het tijdschrift Femmes et Médias in de Maghreb, een nieuwsbrief die het woord geeft aan vrouwelijke Maghreb-journalisten en academici die actief zijn op het gebied van analyse van het mediarapport naar gender. Ze is betrokken bij een aantal internationale vrouwenrechtenevenementen, waaronder het UNESCO Wereldforum over gender en media in december 2013 in Bangkok, en het IEMed conferentieprogramma Aula Mediterrània, met een conferentie over vrouwenbewegingen in Japan. Marokko, in februari 2019.