Elten Kiene

Elten Kiene is spoken word-artiest, presentator, organisator en workshopdocent. Hij is oprichter van SPRAZZZ, mede-oprichter en -organisator van het platform Woorden Worden Zinnen en was onderdeel van het hiphopcollectief Brandwerk. Daarnaast is hij ambassadeur van de Bibliotheek AanZet en reisde hij o.a voor het project Next Generation Speaks naar Liverpool, San Francisco en Johannesburg.

Als spoken word-artiest heeft Elten vele podia betreden, onder andere bij Poetry InternationalMensen Zeggen Dingen en Crossing Border Festival. Ook is Elten onderdeel van Spoken Agency. Hij was één van de Nederlandse artiesten die namens YCreate van het Prins Claus fonds mocht optreden op FESTA2H in Dakar, Senegal.

Op Wantijpop in Dordrecht is hij vaste presentator op het hoofdpodium, waar hij eerder al grootheden als Marco Borsato en Typhoon mocht aankondigen.

Als workshopdocent geeft Elten het liefst les aan jongeren, hetzij op middelbare scholen, hetzij aan jonge schrijvers die podiumambities hebben en in hun vrije tijd willen werken aan hun schrijfskills. Eerder deed hij dit ondermeer voor de Poetry Circle van stichting Nowhere. Sinds 2018 is hij coach bij Young In Prison en geeft hij les in de jeugdgevangenis.

In 2020 kreeg hij de Cultuurprijs Zuid-Holland van het Prins Bernhard Cultuurfonds omdat hij met literaire programma’s een breed publiek weet aan te spreken en het beste uit jonge poëzieperformers weet te halen. Het samenbrengen van verschillende werelden, met de woordkunst als belangrijkste onderdeel, loopt als een rode draad door al zijn werkzaamheden. Naast zijn velen werkzaamheden is hij is steeds meer actief als maker voor o.a het Wereldmuseum en Read My World Festival