Dounia Mahammed

Dounia Mahammed studeerde in 2015 af aan de afdeling drama van het KASK in Gent. Haar werk getuigt van een bijzondere gevoeligheid voor taal, humor en beeldend denken.

In haar afstudeervoorstelling Salut Copain(2015) gebruikt ze de taal als medium om op de scène te filosoferen, dromen, tekenen, wankelen en bevragen. In haar nieuwe solo w a t e r w a s w a s s e r (2017) gaat ze op zoek naar een nieuwe manier van communiceren, waarbij haar grillige associaties en bewegingen een poëtische dialoog aangaan met de muziek van Alan Van Rompuy. De voorstelling kreeg vijf sterren in De Standaard: ‘Door haar virtuoze omgang met taal, klank en ritme maakt ze het banale bijzonder en het vastgeroeste weer liquide.’

Als schrijfster en actrice heeft Mahammed een grote interesse voor sociale kwesties, filosofische bespiegelingen en de poëzie van het alledaagse. Haar werk wil iets vertellen over de mens en het mens-zijn, en schippert daarbij tussen verwondering en vertwijfeling. Tijdens haar studies maakte ze onder meer de voorstelling Woudwachten (2014) met de bezoekers van Villa Voortman (open huis voor mensen met dubbeldiagnose) in Gent. Eerder werkte ze samen met Silke Huysmans voor Manger de l’O (2013), met Mira Bryssinck voor Usotroop (2014) en met Anjana Dierckx en Lukas Smolders voor Schaduwmensen (2013). In augustus 2016 won Dounia Mahammed met Salut Copain de SABAM Jongtheaterschrijfprijs op het festival Theater aan Zee in Oostende.

Dounia Mahammed startte in 2015 een samenwerking op lange termijn met wpZimmer.