Charl Landvreugd

Charl Landvreugd werd geboren in Paramaribo, Suriname en groeide op in Rotterdam. Esthetisch, theoretisch, praktisch en politiek gezien is zwart de basiskleur van zijn werk. Landvreug studeerde aan de Goldsmiths College (Londen) en aan de Columbia University (NYC). Hij vervolgde zijn onderzoek naar zwart en zwartheid.

Hoewel Landvreugd werkt als een beeldend kunstenaar, voornamelijk op het gebied van beeldhouwkunst, installaties en video’s, heeft hij ook veel ervaring als curator en schrijver. Hij heeft gewerkt in Europa, het Caribisch gebied en de Verenigde Staten. Charl Landvreugd gebruikt ‘zwart’ als een instrument om te spreken over de gezamenlijke wereldwijde inspanningen om culturele verschillen te overbruggen. Sinds 2009 heeft Landvreugd zijn werk laten zien in New York, Londen, Amsterdam en in Suriname.

In 2011 was hij curator van de tentoonstelling Agnosia, deze werd gehouden bij het Centrum Beeldende Kunst Zuidoost in Amsterdam. Charl Landvreugd onderzoekt met Agnosia verschillende uitdrukkingen van zwart-Nederlandse artiesten door naar hun beeldende taal te kijken. Voor deze tentoonstelling selecteerde hij artiesten die waren geboren in Nederland. Hij wil laten zien hoe de positie als zwarte Europeaan te zien is in hun werk.