Anastasiia Liubchenko

Anastasiia Liubchenko (5-1-1988) is theatermaker, mime acteur en animator/schilder, geboren en getogen in Oekraïne en sinds 2010 woonachtig in Amsterdam. In 2014 studeerde ze af aan de Theaterschool van Amsterdam (AHK) aan de Mime opleiding als theatermaker en performer.
Ze is in het bezit van een Young Professionals Degree (2007) van de afdeling Pantomime aan het Kyiv’s National College of Circus. Daarna studeerde ze in Kiev als Director of Animation(diploma in 2011). In Oekraïne deed ze van 2007 t/m 2010 de master-opleiding bij het Amsterdamse MAPA (MovingAcadamy of Performing Arts).

In 2010 vestigde Anastasiia zich definitief in Amsterdam en begon aan de mime opleiding van Theaterschool Amsterdam. Ze liep uiteenlopende stages en werkte bij o.a. Orkater, Golden Palace, Maas Theater en Dans, Noord Nederland Toneel (NNT) en Boogaerdt/VanderSchoot.
Anastasiia is erg visueel ingesteld en deed als kind al niets anders dan performen en schilderen. Haar ervaring, achtergrond en haar uiteenlopende opleidingen maken dat zij als theatermaker een uitzonderlijke combinatie van mime, animatie en acrobatiek in zich verenigt, die zorgt voor een volkomen eigen, herkenbare, kleurrijke stijl vol fantasie met ruimte voor grote emoties en voor de nodige relativerende, droogkomische humor. Anastasiia ontwikkelt zich tot een allround theatermaker; iemand die zelf haar decors ontwerpt, verantwoordelijk is voor de inhoud en zelf meespeelt.

Thematisch laat ze zich in haar werk inspireren door haar persoonlijke leven. Omdat in haar voorstellingen weinig (of helemaal niet) wordt gesproken, is haar werk geschikt om internationaal te tonen. Door het ontbreken van taal, haar themakeuzes en uitgesproken stijl is haar werk aansprekend voor zeer jonge kinderen en voor mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn.