Abke Bruins

Abke Bruins

“Een veelzijdige performer die de verdiepende, verbindende en helende kracht van muziek en theater kent en toepast.”
                                         Op een speelse, vrije en open manier benader ik mijn vakgebied.

 

Theater brengt een speelse kant in mij naar boven. Het aanmoedigen van de vrije geest aan de hand van spel, is iets wat mij veel voldoening en plezier brengt. Theater biedt de ruimte om een andere wereld te creëren, waarin ik mensen laat verwonderen en hen aanspreek op hun fantasie.

In theater komt de kracht van spel en woord vooraan te staan. De wisselwerking tussen het theater en het publiek creëert gezamenlijk een wereld. Binnen deze wereld is het mogelijk om buiten de kaders te denken en boodschappen op een speelse manier over te brengen. Als publiek blijf je geen toeschouwer, je wordt onderdeel van deze nieuwe wereld.

In mijn meest recente productie Anansi de spin, sterker dan Olifant, wordt tekst, muziek en poppenspel ingezet om kinderen te laten zien dat je ook weleens de slimste mag zijn en je eigen kracht mag gebruiken om iets te bereiken in het leven.

In 2006 begon ik aan de Musical Academie in Tilburg. Direct na mijn afstuderen kwam een grote droom uit. Ik kreeg de kans om in de productie ‘Je Anne’ de hoofdrol van Anne Frank te spelen. Dit werd beloond met de John Kraaykamp Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol. Vanaf dat moment heb ik mij ontwikkeld als veelzijdig performer en ben ik te zien in verschillende theaterproducties door het hele land.

Het is tijdens deze voorstellingen dat ik me realiseerde dat je door volledig in te leven in een rol, je een emotionele spiegel voor je publiek mag en kan zijn. In de afgelopen jaren heb ik meer verdieping gezocht in het spelen en in het zingen. Voor mij gaat theater verder dan alleen plezier hebben. Het biedt inzichten en mogelijkheden om verschillende emoties en aspecten van jezelf te verkennen. Ik zie het theater graag als een plek waar een nieuwe wereld wordt gecreëerd waar het publiek actief onderdeel van is. Zo wordt wat ten tonele wordt gebracht, een gesprek met het publiek.

Deze verdieping in mijn spelen en zingen vind ik door mijn kennis en ervaring in te zetten voor maatschappelijke doeleinden. Sinds 2017 ben ik werkzaam bij Diva Dichtbij, waarbij ik zing voor mensen die langdurige zorg nodig hebben. Ook heb ik door de jaren heen trainingen en workshops gegeven, waarbij ik theater als middel inzet om de deelnemers tot mooie inzichten te brengen.

abkebruins.nl