Flaneuses

12 okt 2018
18:30 uur

Voorafgaand aan dit programma vindt er een stadswandeling plaats door Amsterdam Noord, uitgezet door schrijvers Maartje Smits en Martijn den Ouden.

De stad is in transitie. In Amsterdam steken toeristen het IJ over, stijgen huizenprijzen en veranderen buurten in hoog tempo. In Istanbul is het niet veel anders; ook daar slibt de stedelijke ruimte snel dicht.

Gestuurd door stoepen, verkeersborden en stoplichten bewegen we ons iedere dag door dit stedelijke landschap en zien we wat ontwikkelaars en politici voor ons hebben bedacht. Wat gebeurt er als we de stad als een politieke ruimte zien en buiten de voor ons gebaande paden treden?

In dit programma vragen we vrouwelijke schrijvers om zich te verplaatsen in de flaneur, de ongehinderde wandelaar en observator die traditioneel als een man wordt voorgesteld. Wat gebeurt er als een vrouw zijn plek inneemt en buiten de voor haar gebaande paden treedt? We gaan op zoek naar alternatieve paden, open plekken en nieuwe mogelijkheden in het stedelijke landschap en vertalen ze naar kunst en literatuur.

Laat je in dit literaire programma meevoeren naar Istanbul en Amsterdam door flaneuses uit Nederland en Turkije.

Met Jacqueline Schoemaker en Sevinç Çalhanoğlu
Moderatie: Aslı Özgen-Tuncer

Voertaal:
 Engels (Engels en Turks met Engelse ondertitels)

Read My World 2023 is helaas ten einde, maar volgend jaar zijn we terug! Volg ons op de socials voor het laatste nieuws.