Een middag met Burhan Sönmez

14 okt 2018
14:00 uur

Ter gelegenheid van de verschijning van de Nederlandse vertaling van de roman Istanbul, Istanbul van Burhan Sönmez, organiseert Podium Mozaïek in samenwerking met Read My World en Uitgeverij Orlando, een meet & greet met de succesvolle auteur.

Schrijver en journalist Ozkan Gölpinar gaat met de auteur in gesprek over de roman, over een leven in ballingschap en de zeggingskracht van literatuur. Journalist Froukje Santing leidt de middag in met een gesproken column.

Over Burhan Sönmez:

Burhan Sönmez heeft inmiddels drie romans op zijn naam staan, waarvoor hij met diverse prijzen is onderscheiden. Zijn werk is in meer dan dertig talen vertaald.​ Sönmez is geboren in Turkije en spreekt van jongs af aan zowel Turks als Koerdisch. Na als jurist in Istanbul te hebben gewerkt, week hij om politieke redenen uit naar Engeland, waar hij zo’n tien jaar in ballingschap heeft geleefd. Inmiddels woont hij beurtelings in Cambridge en Istanbul. Hij heeft artikelen geschreven voor diverse kranten, zoals The Guardian, Der Spiegel, Die Zeit en La Repubblica, en doceert literatuur aan de Orta Doğu Teknik Üniversitesi. Bovendien is hij bestuurslid van PEN International.

In 2017 is Burhan Sönmez onderscheiden met de Disturbing the Peace-prijs van de Vaclav Havel Library Foundation, die wordt toegekend aan schrijvers die gevaar lopen door hun werk. In april 2018 werd hij onderscheiden met de European Bank Literature Prize.

Over Istanbul, Istanbul:

Deze roman is het verhaal van 4 gevangenen in een ondergrondse gevangenis in Istanbul. Wanneer ze niet worden gemarteld vertellen ze elkaar verhalen over Istanbul om de tijd te verdrijven. Gaandeweg beginnen de ondergrondse verhalen samen te vallen met de verhalen bovengronds. Istanbul, Istanbul lijkt op het eerste gezicht een politieke roman, maar eigenlijk gaat het over de liefde. Deze roman werd in meer dan tien talen vertaald en leverde internationaal veel lof op.

Read My World 2023 is helaas ten einde, maar volgend jaar zijn we terug! Volg ons op de socials voor het laatste nieuws.