Nu we steeds meer sociale rechtvaardigheidsbewegingen zien opkomen terwijl we geconfronteerd worden met een pandemie, gaat de strijd om de dekolonisatie wereldwijd door. Mensen ervaren momenten van angst, boosheid en eenzaamheid, maar we creëren tegelijkertijd ruimte voor genezing, veerkracht en empowerment. De verbinding met onszelf, met elkaar en met onze voorouders zet aan om samen onze geschiedenissen te herschrijven. In deze workshop nodigen we je met rituele handelingen uit om je persoonlijke opvatting van het begrip ‘voorouders’ te ontwikkelen.
Performancekunstenaar Fazle Shairmahomed en dichteres/decolonial scholar Zuleika Sheik nemen je mee op een multi-sensoriële reis vanaf het moment dat je de ruimte betreedt, inclusief een schrijfritueel en de vertoning van de korte film UMAD, die een artistieke visualisatie biedt op de spirituele reis van de dekolonisatie van vier kunstenaars van Surinaams-Hindoestaanse afkomst. Een groepsgesprek en poëzie van Zuleika Sheik sluiten de workshop af!
Over de korte film UMAD: Decolonizing Rituals
In UMAD (Hindi: emotionele overloop) ben je getuige van de spirituele reis van de dekolonisatie van vier kunstenaars van Surinaams-Hindoestaanse afkomst. Ze onderhandelen met de geschiedenissen van dwangarbeidsmigratie en kolonialisme, het uitwissen van culturen waartoe ze behoren, culturen waartoe ze zijn gaan behoren en de onderdrukkende systemen die vandaag nog altijd bestaan. Allen zijn geraakt door het Nederlandse koloniale project, maar ze zijn anders gevormd door hun persoonlijke ervaringen door middel van religie, geslacht en seksualiteit, wat zichtbaar wordt door hun authentieke visies op dekolonisatie en genezing.
Credits
Artists: Fazle Shairmahomed, Taskien Khudabux, Anima Jhagroe-Ruissen, Rubaina Bhikhie
Film and edit: Tanja Busking
Sound: Marlon Penn
Research and development: Zuleika Sheik
Photography: Milan Tettero