Hand in Glove: On Protest!

21:00 uur
Galerij
Tot 21:50 uur
Voertaal: Engels & Nederlands

Schrijvers en activisten Azieb Pool, Janice Deul en Mojdeh Feili onderzoeken waarom protest belangrijk is in onze samenleving en met name welke ideeën, emoties en acties daar wereldwijd mee gepaard gaan.

Protest is urgent en noodzakelijk, ook al deelt soms niet iedereen deze mening. In reactie op het protestverbod dat de Britse regering onlangs aankondigde, bijvoorbeeld, sprak journalist George Monbiot over het belang ervan als een “fundament van democratie”. Hij vond dat “goed burgerschap hand in hand (Hand in Glove) gaat met protest” en dat je deze twee zaken “niet kan scheiden”. Aandacht vanuit de samenleving is hierbij essentieel. Op hetzelfde moment vonden er namelijk ook protesten tegen de regering plaats in Frankrijk, Nigeria, Kenia, Turkije, Iran… Alleen vaak met weinig tot geen weerklank in de Nederlandse media.

In dit programma gaan we op zoek naar de collectieve beweegredenen en naar de instrumenten die er gebruikt worden om onvrede te uiten tegen systemen en regeringen. Welke verbanden zijn er tussen al deze protesten in de verschillende windstreken van de wereld, en kunnen of móeten we onze ervaringen op het wereldtoneel verbinden voor een grotere kans van slagen?

Azieb Pool, Janice Deul en Mojdeh Feili zijn naast schrijver ook activist. Hoe kwalificeren zij deze alliantie tussen de wereldwijde protesten, deze ‘Hand in Glove’?

Ook het publiek participeert. Schrijf je protest, je leus, je woede of misschien juist een schreeuw van liefde met dikke vilstift op een stuk karton in de zaal en neem zonder scrupules de microfoon in handen. Zo inspireren we elkaar met onze eigen protesten in een gemeenschappelijke queeste naar een wereld waarin eenieder een waardig bestaan kan leven.

Read My World 2023 is helaas ten einde, maar volgend jaar zijn we terug! Volg ons op de socials voor het laatste nieuws.