Ode aan Astrid Roemer

21:00 uur
Club
Nederlands gesproken
Programma: Emma van Meyeren

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de eerste roman van de Surinaams-Nederlandse auteur Astrid Roemer Neem mij terug Suriname (1974, later herschreven als Nergens Ergens) uitgegeven werd door de Surinaamse uitgeverij Pressag. Sindsdien zijn er van haar hand talrijke romans, dichtbundels, toneelstukken en autobiografische boeken verschenen.

Ze maakte haar doorbraak in 1982 met Over de Gekte van een Vrouw, het verhaal van een vrouw in Suriname die vastbesloten is om haar eigen leven te leiden na haar ontsnapping aan een gewelddadig huwelijk. Deze roman, die gezien wordt als een klassieker van de LHBT-literatuur, is in 2023 voor het eerst naar het Engels vertaald en wordt nu door nieuwe publieken over de hele wereld ontdekt.

Roemer is in Nederland bekroond met meerdere literaire prijzen. Haar oeuvre werd in 2016 bekroond met de P.C. Hooftprijs en in 2021 met de Prijs der Nederlandse Letteren. Haar nieuwste roman DealersDochter vertelt vijf verweven verhaallijnen over verschillende personages die allemaal voor grote keuzes in hun leven staan.

In dit programma nodigen we Astrid Roemer uit om terug te kijken op een halve eeuw schrijverschap in Nederland en in Suriname.

Read My World 2023 is helaas ten einde, maar volgend jaar zijn we terug! Volg ons op de socials voor het laatste nieuws.